“A House is made of Bricks and Beams. A Home is made of Hopes and Dreams”
O afirmatie cum nu se poate mai adevarata!
Pentru omul de rand a avea o casa, „a place to call his own” este poate un ideal de viata, un deziderat pentru care te lupti si faci sacrificii. O casa este si un Legacy, care in general este transmis generatiilor urmatoare, asa cum a fost si cazul nostru.
Am renovat de la zero vechiul apartament al bunicilor sotului meu, loc unde a copilarit, un loc de care il leaga o multime de amintiri. Asadar a fost cu atat mai mult a Work of Love pentru noi. Localizat in inima orasului, apartamentul este spatios, frumos compartimentat, cu patru camere, doua bai, terase pe toate partile, inclusiv camara la bucatarie si un spatiu de depozitare gen “debara” pe hol!
Procesul de renovare s-a intins pe durata a aproape opt luni, insa nici nu am vrut sa ne grabim pentru ca aveam deja o casa a noastra si atunci am agreat sa facem totul in tihna, planificat si asumat, fara scurtaturi sau compromisuri.
Era pentru noi prima data in viata cand aveam oportunitatea sa ne amenajam casuta asa cum dorim, lucru pentru care suntem Grateful, ocazia sa ne facem un loc Our Own, gandit pana la cele mai mici detalii, exact dupa gustul si preferintele noastre.
Lucrarile au inceput mai greu, fiind nevoiti sa „dezbracam” practic tot spatiul, sa ne cream o panza goala, sa indepartam tot ce era vechi (debarasat mobila, scos usi, gemuri, gresie si faianta, dat jos tapet, refacut peretii, spart si turnat sapa, refacut instalatiile electrice, sanitare si de termoficare, etc) si sa planuim asezat ce si cum vrem sa facem, sa ne cream Moodboard-uri, sa facem o tona de research si sa cautam inspiratie. Sa comparam oferte, preturi si variante de furnizori, sa disecam tot proiectul pe timing-uri, bugete, Exel-uri si Powerpoint-uri.
Nu am prea apelat la niciun ajutor extern profesionist la ceea ce a tinut de Arhitectura sau Designul de interior, fiind amandoi doua persoane creative si cu simt estetic dezvoltat ne-am asumat ca toate deciziile le vom lua impreuna si vom ajunge la acei numitori comuni care sa reflecte personalitatile si gusturile noastre. La anumite aspecte ne-am consultat si cu Alexandru Toader (nasul nostru de cununie), care este pasionat de arhitectura si de frumos si care are certificare de Designer Interior.
Am schimbat pe parcursul lucrarilor de renovare doua echipe de mesteri, incercand sa avem un standard al profesionalismului cat mai ridicat, si am intampinat si multe dificultati (cum era evident si de asteptat) pentru ca, nu-i asa, orice lucru frumos nu se face fara „Blood, Sweat and Tears”.
In ideea ca apartamentul unde locuiam il vom da spre chirie ulterior, nu ne-am mai complicat sa mutam dupa noi mobila si tot ce aveam acolo, ci am decis ca „o data in viata” iti faci o casa de la zero si atunci tot ce a intrat in noua locuinta au fost numai elemente nou cumparate.
Si pentru ca “nu ne dau banii afara din casa”, ca orice om am incercat peste tot sa gasim cele mai bune produse si servicii calitate-pret, fara insa sa facem rabat. Incet-incet am inceput sa achizitionam si anumite elemente de mobilier, pe care le vanam pe toate site-urile si la toti Retailerii de specialitate, cumparandu-le pe rand si depozitandu-le provizoriu in garaj.
Am beneficiat astfel pe durata a cateva luni bune de tot soiul de Discount-uri si perioade de promotii, cand am putut cumpara multe elemente de mobilier si decor, chiar si sanitare si electro-casnice la preturi foarte competitive.
Stilul casei am dorit sa fie unul cat se poate de simplu si atemporar, dar totusi sofisticat si cu bun-gust, am ales sa punem in valoare culorile in loc de spatii albe si anoste, fiecare incapere si zona din casa am gandit-o sa aiba o amprenta si un feeling distincte, insa cumva la nivelul intregii case sa se lege toate intr-un melanj eclectic si modern, asa cum am vazut ca se practica si afara, pe la Boutique Hotel-urile pe care le vizitasem sau de care auzisem si din Board-urile cu sute de referinte Home Inspiration pe care le adunasem pe Pinterest.
Asadar, sa facem un mic Walk-Through al spatiilor.
Holul de la intrare – separat de un geam metalic lung, negru, tip New York Loft, face o conexiune la nivel vizual inca de cum intri in casa cu bucataria, care este de cealalta parte a geamului. Aici am mizat pe o cromatica care sa includa si negrul, si un stil usor industrial si Hipsteresc. Bancheta din metal negru cu sezut de lemn se asorteaza cu caloriferul (de fonta, pe care l-am vopsit tot negru), cu cele doua cuiere de metal suspendate pe perete, si cu o oglinda verticala din lemn, cu stativ, care este tot neagra.
Bucataria continua cumva povestea zonei de la intrare, axandu-se pe accente de alb & negru. Mobilierul de bucatarie a fost realizat Custom cu ajutorul unui colaborator foarte priceput si dedicat, mobilier la care am aplicat doar Front-uri de sertare, usi si la corpurile suspendate usi cu sticla de la IKEA, pe care le-am achizitionat separat. Jocul minimalist de alb cu negru se reflecta incepand de la gresie (un model special, octogonal de care noi ne indragostisem si pe care l-am gasit destul de greu), pana la faianta alb-mat, cu rosturi negre (asezata pe perete in pattern tip Herringbone); de la accesoriile de feronerie (manere, bumbi, etc) care sunt toate negre, si pana la chiuveta de ceramica alba, incastrata Open-Face in blat, care face contrast cu robinetul negru mat. Blaturile superioare ale corpurilor sunt din lemn de cires (o culoare brun-rosiatica incredibil de frumoasa si aparte). Electrocasnicele sunt de la branduri precum LG, Gorenje sau AEG, iar la sanitare: bateria este ROCA si lavoarul de la IKEA.
Aici in bucatarie unul dintre pereti am ales sa il facem negru tip Chalk Board – de scris cu creta, pe care am montat etajere si polite de spice-uri albe si negre. Asta este zona unde Matei isi tine borcanele sfinte cu ingrediente. O varianta super cool si accesibila pentru storage-ul lor am gasit la PEPCO, de unde am luat practic toata gama de recipiente pentru ingrediente, inclusiv niste etichete autocolante simpatice. De asemenea, tot de la ei am cumparat si mai multe cosuri de metal (unul l-am folosit chiar pentru a tine fructele in el) tavi, tocatoare, ceva vesela, tot soiul de ustensile folositoare la bucatarie, toate la preturi foarte accesibile.
Anexa bucatariei (o fosta terasa inchisa pe care am convertit-o intr-un fel de prelungire a spatiului bucatariei, practic dubland suprafata) – este o zona destinata mancatului. Aici avem patru scaune negre, o masa din lemn de tec reciclat, o glinda mare superba din metal (ah cat am vanat-o pe aceasta!) si o comoda inalta cu usi, tot din lemn negru, in care ne tinem vesela, paharele si toate accesoriile mai „chic” pentru servit masa. Toti aici am pozitinat si Espressorul Philips – pentru cea mai buna cafea facuta acasa! In acest spatiu, pe partea de mobila am mizat pe retaileri precum The Home, Mobexpert si IKEA. In anexa avem si un perete de caramida aparenta alba, cum ne-am dorit mereu, care intregeste stilul si look-ul de NY Loft minimalist si usor industrial.
Holul dintre camere – este zona centrala a casei, unde am decis sa punem pe jos parchet din lemn masiv de stejar, ca sa intregim si sa dam continuitate intr-un mod cat mai Seemless cu parchetul deja existent in toate celelalte camere; locuri unde doar am slefuit parchetul existent si l-am re-tratat cu un lac transparent mat, de trafc greu, pentru a obtine treceri cat mai curate intre incaperi. Si nici nu se observa diferenta!
Dormitorul matrimonial – a fost zona in care am ales o paleta de culori in care sa predomine roz somon si verde smarald. Am avut initial o poza de referinta de pe Pinterest dupa care ne-am ghidat. Glafuri de marmura verde, caloriferul de fonta l-am vopsit tot verde (da, le-am pastrat in toate dormitoarele pe cele originale, dar reconditionate), o biblioteca inalta cu rafturi deschise, tot verde (pe care am accesorizat-o cu un mix de rame foto, obiecte de deco si lumanari tot de la PEPCO) si o masca de semineu alba, vintage (ne-am dorit mereu sa avem si un semineu din acesta in casa!).
Patul King Size (1.80 m x 2m) – este din catifea verde, cu nasturi tip Chesterfield si are panoul de la capul patului usor arcuit. Draperiile, montate cu sina metalica direct pe tavan (in loc de traditionalele galerii care sunt prea distantate de perete si permit sa intre lumina pe langa perdea) sunt tot din catifea verde smarald, grele, moi, opace si cu un feeling luxuriant si nobil.
La stanga si dreapta patului am pus pe perete doua aplice aurii din metal tot tip art-deco si doua masute rotunde cu cadru din metal auriu si blat alb de marmura, pe post de noptiere.
In dormitor ne-am achizitionat mobilierul de la Mobila DALIN, IKEA si Zara Home.
Langa dormitorul nostru avem si o baie mai mica, cu un dus „Walk-in” cu usa rabatabila de inox si sticla; aici Matei si-a creat un mic „man-cave” cu o cromatica superba si simplista de gri, maro/lemn si bleu deschis. S-a mizat mult pe existenta lemnului – etajere si consola principala pe care sta chiuveta din lemn fiind din stejar masiv, dintr-o bucata, cu margini lasate natur, tip „Live-Edge”; lemnul fiind un material durabil, cozy si placut atingerii si vederii. Tot la PEPCO am gasit si un set din lemn de bambus cu tavita, dispenser de sapun si suport de periuta de dinti, care s-au asortat perfect cu restul elementelor. Pe jos avem o gresie decorativa tip Azulejos portughez, care in zona de dus se schimba intr-o gresie cu pattern de lemn.
Camera din centru – cea destinata pentru oaspeti momentan, am ales sa o facem cu nuante placute si calde de galben si este prevazuta cu un minim de mobilier deocamdata – o canapea extensibila din catifea, draperii tot galbene din catifea, o comoda foarte practica si niste standere cu haine. Aici urmeaza sa vina si un Dressing Custom Made pe tot peretele (3.5 m x 2.5 m). Am descoperit ca suntem mari iubitori de veioze, cea din aceasta camera am gasit-o la PEPCO si ne place ca este minimalista. In restul incaperii am mobilat cu articole de la Mobila DALIN si IKEA.
Living Room-ul – este un spatiu minunat si cozy – loc unde am decis sa mergem pe o combinatie subtila intre un roz pal feminim si un gri masculin. Avem un perete-accent cu tapet Custom Made la Aesthetic Design (cu flori si cocori), o canapea mare din catifea roz blush, cu nasturi tip Chesterfield, un taburet (Otoman) din catifea burgundy, o comoda si o biblioteca inalta cu usi de sticla, doua masute tip art-deco cu cadru de metal auriu si blat de marmura alba, draperii grele si fluide din catfea gri si un fotoliu superb cu motive florale (model pe care ni l-am dorit de mult).
Mobilierul a fost achizitionat de la IKEA, Mobila DALIN, Zara Home. Deocamdata livingul nu este total finalizat, ne mai cautam o comoda gri cu personalitate pentru TV si ne mai trebuie si o masa statement (pentru mancat), care sa se lege cu restul de elemente. We’ll keep on hunting!
Terasa – pe care se iese atat din sufragerie cat si din dormitor – este destul de spatioasa pentru un apartament si un loc frumos si placut pe care noi l-am mobilat si decorat cu multe plante, o masa cu doua scaune si un fotoliu tip Cocoon din lemn de bambus, si o ghirlanda cu beculete pentru o lumina cozy, de mood. Aici cinam vara si bem cate un pahar de vin seara si stam Zen ascultand jazz sau fado. Masa si scaunele le-am luat de la IKEA. Am gasit si foarte multe ghivece de plante la PEPCO, dar si trusa cu ustensile pentru gradinarit, pe care lately o ador!
O alta incapere (care era camera lui Matei cand era mic) am transformat-o in zona de Dressing. Aici am mizat pe o cromatica de Navy Blue, alb si insert-uri de auriu. Avem un perete-accent bleumarin, draperii din catifea tot navy-blue in ton, si restul de obiecte de mobilier sunt tot in gama cu alb, auriu si bleumarin. Dressingul in forma de L, care ocupa un perete jumatate – l-am facut tot Custom Made cu acelasi furnizor smart & handy care ne-a lucrat si bucataria (si care ne-a mai facut printre altele si un pantofar urias, inalt pana in tavan, cu usa de oglinda si o masca de calorifer cu ratan, foarte classy. Multumim pe aceasta calea lui Silviu!)
In dressing aici este practic “spatiul meu”, unde am zona de machiaj, zona de haine si bijuterii/accesorii foarte bine organizate pe sertare si rafturi si chiar pe culori! Alte obiecte de mobilier si decor le-am luat de la The Home, IKEA si Zara Home. La dressing avem acces si la un balcon inchis, unde tinem deocamdata ustensilele de curatenie, aspiratorul, placa de calcat si uscatoarele de haine.
A doua baie, cea Master (de care am zis la inceput ca va fi baia „mea”, dar s-a dovedit ca fac mai mult dus dincolo in cea mica, pentru ca este mai rapid, comod si fun si ma bucur si de dusul cu ploaie si duzele de hidromasaj). Baia Master este mai spatioasa, aici avem o cada mare de 1.70 m lungime, iar pe jos am mizat tot pe gresia octogonala cu alb si negru ca si in bucatarie. Peretii sunt roz-pal, iar toate accesoriile (de la bateriile de cada si lavoar, lampi si aplice, oglinda si pana la cuiere, bara de prosop si alte obiecte de decor) sunt aurii. La PEPCO am avut noroc sa gasesc si un cos de gunoi micut si mai Lady-like, care se asorteaza perfect cu baia si restul de accesorii. Pe post de Makeup – Wagon am provizoriu un carucior de metal cu roti si 3 etajere in care imi tin o parte din produsele de beauty si de baie. Si o planta frumoasa pentru ca mereu mi-am dorit una in sala de baie.
Pentru ca ne-au placut mereu plintele albe si baghetele decorative (stucaturile) montate geometric pe perete, in zona de hol avem niste chenare ornamentale si niste oglinzi pentru a da senzatia de spatiu mai mare si o comoda foarte incapatoate cu 6 sertare, pe care am vopsit-o DYI aceeasi culoare (verde smarald) ca si zona inferioara a peretilor. Da ! – peretii pe tot holul central sunt pana la jumate albi si in jos verzi, delimitati de o bagheta decorativa discreta la jumate.
Pe partea de corpuri de iluminat – si aici a fost un sector la care am acordat o atentie deosebita – am mizat pe lampi cu cat mai multe becuri, cu abajururi tip glob de sticla alb opac si body frame din metal auriu. Classy & Sassy! Aproape toate lampile din hol si livingroom (plafoniere/aplice/veioze) le-am cumparat de la The Home (fiind toate o colectie semnata de un designer cunoscut), in rest de pe site-ul Lustre.ro si o parte si de la IKEA (sine cu spoturi led in general). Si desi capitolul iluminat a fost o achizitie destul de costisitoare la nivelul intregii case, la final a meritat fiecare cent! It really makes a statement.
Pe parte de decoratiuni interioare si obiecte de design – nici aici nu am facut rabat – am colindat toate magazinele si site-urile de specialitate in lung si in lat si ne-am facut o selectie pretty amazing de accesorii-decor de pe la PEPCO, Zara Home, H&M Home, The Home si IKEA. Si credeti-ne cand va spunem ca nu sunt putine, noi fiind obsedati de astfel de chestii de decor!
Una peste alta suntem mutati in noua casa de doua-trei saptamani si sincer inca nu ne-am obisnuit ca asta este casa noastra cea noua. Ca aici ne vom intemeia familia si ca intr-un fel ducem mai departe legacy-ul si amintirea bunicilor si ne putem bucura dupa atata truda si efort si chiar cheltuieli peste prognoze (ca asa este la orice proiect pana la urma, nu?) de un camin atat de cozy si de frumos, de bibilit si accesorizat, un spatiu in care ne-am pus amandoi amprenta si ne-am exprimat creativitatea, ingeniozitatea si gustrile. Glumim uneori si ne spunem ca „pare un AirBNB superb si plin de caracter si personalitate, de unde te astepti sa pleci in curand si parca iti pare rau” 🙂
Am facut inauguraea nu de mult si cu familia, in formula extinsa, am mancat bunatati si am ciocnit un pahar pe terasa si ne-am promis ca indiferent ce va fi sa onoram si sa ne aducem aminte cu placere de toate focurile prin care am trecut si de toate sacrificiile pe care le-am facut pentru ca noi, un cuplu tanar oarecum la inceput de drum, sa ne putem bucura pe viitor de toate acestea.
Acum avem un camin care ne reprezinta cu adevarat si cu care ne mandrim, mai ales ca am fost implicati 200% inca de la inceput si pana la final in toate aspectele de munca si de trebaluit, cot la cot cu toti meseriasii si partenerii care ne-au ajutat sa ajungem pana aici.
Iar pentru toti cei pasionati de Home Decor, de personalizari, de accesorii si obiecte decorative, dar nu numai… mai multa inspiratie puteti gasi si pe casa aplicatia PEPCO sau pe Insta pe hashtagul #inspiratiepepco.
Pingback: 7 Dreamy ways to decorate your home with different types plants - Daily Dream Decor
Thank you for the photo credit! the article is amazing! cheers!