Ne place mult sa calatorim prin tara, sa descoperim tot felul de locuri frumoase si ascunse. Nu demult drumurile ne-au purtat prin minunatele sate din zona Zarnesti-Moieciu-Bran, mai exact Pestera si Magura, asezari cu gospodarii rasfirate pe dealuri si privelisti de poveste. Aici pentru multi dintre sateni, in special cei mai in varsta, viata e altfel, mai domoala si mai simpla, mai aproape de radacini. Majoritatea locuintelor pastreaza inca inocenta si simplitatea aceea primitiva, cu case de lemn, incalzire cu lemne, oranduiala clasica a ograzii si anexelor gospodariei, fantani, fanete si hambare si animale care pasc libere sub soare. Liniste, aer curat si privelisti de vis pana la orizonturi.
Si cum ne plimbam noi asa printre sate la un momentdat am observat o batranica care urca incet-incet cu un sac in spate un deal foarte abrupt pentru a ajunge la casele din partea de sus. Am oprit masina, i-am dat binete si am intrebat-o daca nu o putem ajuta sa o luam cu noi pana in varf. Saraca batrana nu-i venea sa creada, s-a uitat cu niste ochi mari si buni la noi si ne-a multumit pentru ca o luam cu noi. O batranica simpla, imbracata cu niste haine ponosite, cu o basma stransa pe cap cu care am povestit 10-15 minute pana la destinatie despre viata si greutatile ei. Ne spunea ca viata aici in satele astea rupte de lume e tare grea, mai ales pentru cei de varsta lor si cu venituri foarte mici, si care trebuie sa se intretina singuri si sa aiba cu greu grija de casa si gospodarie, de animale si tot.
Cumva noi am rezonat foarte mult cu povestea batranicii, pentru ca amandoi am avut bunici la tara unde am stat mult prin copilarie si ne-am intristat asa dupa ce ne-a povestit de toate greutatile. La plecare mamaita ne-a strans in brate cu lacrimi in ochi si noi i-am lasat si niste banuti ca sa-i fie de ajutor.
Am facut acest preambul pentru a ilustra un context mult mai amplu, la nivelul intregii tari, in care peste un sfert din populatie locuieste, conform studiilor, in gospodarii care nu dispun de caldura, baie, dus, toaleta sau apa curenta. Dincolo de asta, accesul la caldura si apa calda ramane o problema majora si in mii de scoli si gradinite, in special din mediul rural. Iar tot ca si context numarul de toalete exterioare din tara noastra este de 10 ori mai mare decat media Uniunii Europene.
The Comfort Challenge
Dupa cum ma stiti, eu am salutat, sustinut si sprijinit mereu asa cum am putut tot felul de campanii si ititiative din aceasta zone de responsabilitate sociala. Si nu pot sa nu amintesc de o initiativa de care am aflat recent si care mi se pare ca a lasat si o amprenta foarte buna in urma ei. Este vorba despre initiativa CSR Ariston Comfort Challenge, desfasurata in parteneriat cu cei de la Crucea Rosie Romania care isi propune sa duca confortul acolo unde este nevoie de el, aducand o contributie palpabila si reala in comunitatile in care activeaza.
Acest demers al Ariston Romania vine in sprijinul mai multor categorii vulnerabile prin donatii catre organizatii non-guvernamentale locale, acest proiect fiind derulat anual, in 2021 fiind a patra editie consecutiva. Am aflat ca cei de la Ariston se implica cu astfel de initiative umanitare si pe plan mondial, aceasta platforma fiind o continuare locala a campaniei globale Ariston Comfort Challenge, prima editie desfasurandu-se in Groenlanda in 2018, pe insula Disko, unde au construit o cabana-avanpost modulara, donata ulterior Universitatii din Copenhaga pentru activitati de cercetare climatice asupra zonei arctice.
Revenind pe plaiurile noastre, m-a impresionat sa aflu ca aceasta campanie umanitara semnata Ariston si Crucea Rosie Romana a reusit doar anul acesta sa doneze in jur de 700 de boilere electrice de ultima generatie catre scoli, gradinite, crese si centre pentru batrani sau copii, ajutoare de care au beneficiat circa 75.000 persoane. Si asta doar anul acesta! Pentru ca in cei patru ani de activitate ai programului CSR si platformei dedicate Ariston pentru Comunitate – in jur de 1200 de institutii au beneficiat de peste 2100 de echipamente, facand mai confortabila viata pentru un sfert de milion de oameni! #ComfortAlwaysOn
To Move Forward is to Give Back
Mi-a placut mereu foarte mult vorba asta, si merge mana-in-mana si cu “We Rise by Lifting Others”, care iarasi e una dintre mantrele mele in viata. Aceasta filozofie o vad transpusa si in contextul despre care va povesteam, mi se pare chiar admirabil si de luat ca exemplu si din partea altor companii ceea ce face Ariston alaturi de Crucea Rosie, anume ca incearca sa faciliteze accesul la nevoi primare precum caldura sau apa calda si sa le transforme din handicapuri in normalitate, asa cum ar fi normal intr-o Romanie din 2021.
Totodata, de mentionat este si ca, in paralel, anul acesta s-a continuat si un alt parteneriat dezvoltat de Ariston alaturi de Salvamont Romania, prin care au fost donate echipamente termice pentru a asigura conditii optime de lucru in bazele de salvare si posturile de interventie din peste 100 de zone montane (aproape jumatate din totalul bazelor Salvamont din tara), acesti oameni care lucreaza in conditii meteo de cele mai multe ori extrem de aprige (vant, ploi, zapada, ceata si viscol) salvand anual mii de persoane accidentate pe munte sau in alte locuri greu accesibile. Deci Chapeau! in cinstea lor.
Campania #AristonComfortChallenge ii are ca ambasadori pe Elisabeta Lipa (sportiva, din 2009 presedintele Federatiei Romane de Canotaj, denumita “cea mai buna canotoare a secolului”, medalitata cu aur si argint la 6 Olimpiade, de 25 de ori campioana Romaniei si fosta ministra a Tineretului si Sportului intre ’15-’17) si pe Andrei Rosu, ultramaratonist si primul roman care a traversat inot distanta de 140 de kilometri ai Canalului Manecii.
Puteti urmari aici si video-ul campaniei din acest an.