O altfel de Grecia
Hi again, guys! In sfarsit se apropie si perioada mult ravnita a concediilor, un moment prielnic de a imi reaminti ca fac parte din categoria „nici un an fara Grecia” 🙂
Anul aceasta, insa, povestea a inceput mai devreme, cand am fost invitata sa particip la un Press Trip de 10 zile, pe care mare parte l-am petrecut exact in Grecia 🙂 mai exact in Samos si Lesbos – doua insule despre care trebuie sa recunosc ca nu prea stiam multe, desi sunt mereu in cautare de locuri noi, nu foarte populare si cu o personalitate aparte.
Insula Samos 🏝️☀️⚓
O sa incep povestea mea cu Samos – chiar daca ambele insule mi-au placut in egala masura – pot spune ca in Samos m-am regasit mult mai mult; este o insula mai mica, mai linistita, este exact ceea ce ai nevoie daca vrei sa pleci undeva cu perechea ta si sa ai parte de liniste, de peisaje de poveste cu munti verzi, impaduriti si podgorii nemarginite, cu ape limpezi si bonus: cu un vin local exceptional – vinul Samiotiko.
Unde este situata aceasta insula? In Marea Egee . Este una dintre cele mai apropiate insule grecesti de tarmul Turciei. Clima si temperatura sunt perfecte, iar ca si pont – se zice ca perioada cea mai buna de vizitat ar fi luna august, deoarece este luna in care seara ai parte de un vant racaros de vara, numai bine-venit dupa o zi torida de stat pe plaja 🙂
Pentru ce mai este vestita aceasta insula in afara de faimosul sau vin? Pe langa faptul ca este considerata in mitologia greaca drept casa zeitei Hera, fiind o insula bogata in temple si urme ale acestei culturi, Pitagoreionul si Heraionul sunt unele dintre cele mai cunoscute situri ale Greciei arhaice, fiind incluse actualmente in patrimoniul UNESCO. Este totodata si locul unde s-a nascut filosoful si matematicianul Pitagora 🙂 Da da, ati auzit bine :)) cel care ne chinuia cu teoremele lui in scoala 🙂
Noi ne-am cazat in Kokkari, un fost port pescaresc, un sat plin de sarm, unde fiecare straduta te face sa visezi la viata frumoasa si tihnita de aici, colorata si plina de traditii autentice. Plaja este preponderent facuta din pietricele, fiind situata chiar la poalele muntilor impaduriti, un cadru atat de linistit si autentic Grecesc incat eu personal am si atipit la un moment dat pe un sezlong ascultand doar pasarile si sunetul marii. Cazarile sunt foarte accesibile pe insula, deci it’s so totally worth it!
Ulterior am vizitat si capitala insulei Samos, Vathy, care este centrul principal al vietii urbane insulare; aici gasesti atat magazine unde poti face shopping, dar si foarte multe localuri si cafenele hipster-esti cu cafea buna (si spun asta pentru ca usually in Grecia nu am avut parte de cafea buna, insa acest loc m-a surprins placut 🙂
Tot aici se afla si primaria, intr-o cladire plina de istorie, dar renovata, loc unde am avut ocazia sa il cunoastem chiar pe primarul insulei, un om atat de primitor si de open-minded. Pot sa afirm cu tarie ca toti oamenii de aici ne-au primit atat de calduors, chiar ne intrebau de unde suntem si ne rugau sa ii invatam cateva cuvinte basic din limba noastra, precum: Buna Ziua! Multumesc sau Pofta Buna! 🙂 How cool is that, guys ?? 🙂 Tot aici, la plecare am vizitat si o crama foarte faina.
Un alt orasel frumos de pe insula pe care l-am vizitat este Pythagoreio – oras construit pe ruinele fostului asezamant arhaic Samos, tot un fost sat pescaresc ce a devenit in timp una dintre cele mai populate comunitati de pe insula, orasel cosmopolit, plina de viata si vibrant, cu taverne si stradute in panta, inclus in patrimoniul UNESCO datorita descoperirilor arheologice foarte importante din zona. Mi s-a parut atat de frumos sa te plimbi pe faleza, pe langa taverne, unde sunt ancorate barci colorate de diverse dimensiuni, sa bei un pahar de vin si sa lasi apusul sa te cucereasca 🙂 Si apropos, tot aici o sa gasesti si un monument ridicat in cinstea lui Pitagora.
Aici am mancat extraordinar de bine la o taverna – Restaurant Elia – si o recomand cu incredere daca ajungeti. Bucataria greceasca este una dintre cele mai vechi ale lumii, insa aici pe langa mancarea autentica si foarte gustoasa (nu neaparat celebrele tzatziki si souvlaki) am intalnit un stil gastronimic bazat pe ingrediente proaspete si de sezon, proprietarul si staff-ul fiind super amabili si mereu veseli. A avut parte de o cina pe cinste 🙂
Cum sa ajungi ✈️🚌🏖️
Ca si drum noi am facut putin peste 20 de ore cu autocarul, timp in care am schimbat si doua Ferryboat-uri si tin sa va spun ca daca va ganditi sa mergeti cu masina, pe langa drumul destul de lung (peste 1000 km), nici nu o sa puteti trece dinspre Turcia catre insula Samos, deci cu siguranta cu avionul este cea mai rapida si accesibila solutie.
Asa ca daca vreti sa vedeti si o altfel de Grecia, cei cu care am mers noi – Paralela 45 – au deschise zboruri charter catre Samos, ceea ce inseamna ca puteti ajunge acolo in no time 🙂
Vizitand de altfel toata insula, care nu este foarte mare, am fost impresionata si de drumurile foarte bune, totul este foarte bine intretinut si civilizat 🙂 Este genul de loc unde as inchiria cu incredere un scuter ca sa fac turul insulei, sa ma bucur pe indelete de toate peisajele incarcate de vegetatie, de toate podgoriile sarmante si de plajele virgine care cu siguranta merita testate 🙂
Si inchei istorisirile despre aceasta insula prin a va spune ca am fost si am vizitat si un atelier traditional de ceramica din centrul insulei, unde oamenii ne-au asteptat cu fresh-uri si apa rece si au facut un intreg spectacol artistic pentru noi, iar la final ne-au oferit cadou „Cupa lui Pitagora” – cupa echitatii – inventata pentru a raspunde unor nevoi reale 🙂 Astfel cine isi turna prea mult risca sa ramana fara tot lichidul ce era in pahar 🙂 … un principiu al fizicii pe care il puteti aprofunda cautand mai multe despre aceasta cupa pitagoreica.
Si ca sa nu uit, ceva foarte funny si neasteptat – aici o sa gasiti si pasari Flamingo, dar doar intr-o anumita perioada a anului, cand aceastea isi fac trecerea spre calduroasa Africa.
Insula Lesbos 🎣⛵🌅
Acum as vrea sa va povestesc putin si despre cealalta insula pe care am vizitat-o – Lesbos. Aceasta este a treia insula ca marime din Marea Egee si a saptea din Marea Mediterana, cu o lungime de coasta de 320 km.
De obicei, in vacante mai si lucrez, insa aici va spun sincer ca as sta, as manca sardine si m-as uita cum soarele se oglindeste in apele clare ale marii 🙂 Aceasta insula este considerata un diamant neslefuit al grupului de insule Ciclade, totodata loc unde s-a nascut si Sappho, una dintre cele mai mari poete ale antichitatii grecesti (sfarsitul secolului al VII-lea IHR).
Noi am stat in orasul Petra, situat la 1h si jumatate de capitala insulei Mytilini, pe care din pacate nu am apucat sa o vizitam atat de mult, oras foarte cosmopolit si din ce ne-a povestit ghidul nostru de asemenea plin de edificii datand din antichitate.
La fel ca si Samos, insula Lesbos iese din tiparul clasic al Greciei, insa tot ce au in comun sunt doar apele cristaline si plajele care nu se mai termina. De pe plaja poti admira cetati, munti inverziti si locuri pline de un farmec aparte scaldate de soarele torid.
De alfel, aici gasim si o cultura impresionanta de maslini, insula fiind cunoscuta pentru productia unuia dintre cele mai bune uleiuri de masline din lume, lucru pe care vi-l pot cofirma si eu, plecand de aici cu un butoias de 5 litri, pe care l-am carat dupa mine pe langa bagajul de 40 kg :))
Orasul care mi-a furat fara doar si poate inima este Molyvos (sau Mithymna) – un oras ce dateaza inca din secolul 7 IHR, cu o cetate in varful muntelui, cu stradute mici, curti pline de portocali si lamai, pisici umbland alene peste tot, bisericute sarmante, plaje cu pietricele si apa cristalin-albastra 🙂 Este un peisaj parca rupt din poveste, clar genul de loc unde m-as intoarce nu doar o singura data, ci de mai multe ori 🙂
De altfel, acest oras este si capitala turisca a insulei, cu o straduta principala serpuita, pe care lumea iese la plimbare, acoperita deasupra de Wisteria (planta cataratoare-atarnatoare cu inflorescente mari, mov), plina de magazine animate cu suveniruri si taverne imbietoare, dar si locuri ascunse si view-uri care iti taie respiratia, loc unde poti cina sau bea in tihna un pahar de vin in timp ce vezi si un apus epic. Stiti doar ca eu vanez mereu apusurile 🙂
Pe parte de cazare noi am stat la Hotel Alma, in Petra, cazare pe care v-o recomand cu incredere atat pe parte de servicii cat si confort si dotari.
Un alt detaliu interesant despre Lesbos este ca localnicii insulei celebreaza un Festival al Sardinelor in fiecare prima jumatate a lunii August, motiv in plus sa va aflati aici in acea perioada. Asta daca rezervatia de pasari Flamingo nu este un motiv suficient 🙂
Si ca pont – va recomand o plimbare din port pana sus la cetate 🙂 Drumul nu este atat de lung si anevoios cum ati crede, plus ca fiecare straduta are cel putin o casa traditionala superba, iar odata ajunsi la cetate o sa aveti parte de un peisaj sublim, un view catre o Grecie cumva altfel.
Multumiri: Seven Media si Paralela 45
“Let’s Find some Beautiful Places to Get Lost“