La Dolce Vita

Hello again Guys 🙂 ,

Ma gandeam in aceasta dimineata, in timp ce imi beam espresso-ul si faceam reserch-ul pentru urmatoarea noastra vacanta, cate destinatii minunate sunt pe glob si cum cu ocazia fiecarei calatorii te redescoperi si te reinventezi.

Si apropo de destinatii – si tu poti bifa o noua aventura intr-o tara la alegere de pe 6 continente, daca intri in campania organizata de Peroni Nastro Azzurro. Mai multe detalii despre concurs si destinatii poti gasi aici.

Gusturi Italiene la Street Food Karavan

Pe cand eram in Budapesta am avut ocazia sa redescopar stilul italian si sa traiesc o experienta culinara cu adevarat interesanta si inedita, ce pentru cateva momente mi-a amintit de una dintre tarile mele preferate – Italia. O tara care nu este numai despre paste, gelato si fructe de mare, dar si despre una din cele mai minunate si simple mancaruri – Pizza.

Ne plimbam curiosi prin pitorescul cartier evreiesc (Districtul VII, sau Erzsébetváros), cand am dat peste un Food Court plin de arome, agitatie si culoare. Este vorba despre Street Food Karavan – de pe strada Kazinczy nr. 18, un spatiu urban cu totul aparte, amenajat intr-o curte lunga, cu mese si umbrele pe centru, iar pe stanga si dreapta numai cu standuri sau rulote/truck-uri cu mancare.

Inca de la poarta te imtampinau mirosuri care mai de care mai apetisante, aglomeratia si zumzetul plin de viata al spatiului, iar in fundal se distingeau estompat rasete, muzica si voie buna. La mese cu mic cu mare, toata lumea degusta din diverse preparate, iar noi ne-am oprit o clipa sa prospectam oportunitatile gastronomice si sa vedem cu ce sa ne potolim foamea.

La unul dintre standuri, un barbat intre doua varste cu mustata rasucita si manecile suflecate la camasa, purtand un sort de bucatar rosu cu urme de faina pe el, ne ademenea sa venim mai aproape. Standul era deja aglomerat, lumea statea pe scaune inalte de lemn si toti pareau atenti
la el. Am ocupat si noi ultimele doua scaune libere si ne-am concentrat atentia la barbat.

Vorbea cand in ungureste, cand in engleza, cand in italiana si invartea ametitor o coca mare de pizza deasupra capului, care se latea vazand cu ochii de la rotire la rotire. Era vorba despre o demonstratie de pizza-making, un atelier interactiv la care ne-a invitat pe toti cei prezenti in jurul sau sa participam. In timp ce vorbea gesticula mult si radea si ne-a povestit pe scurt cum bunicii lui erau originari din Italia si ca el, desi nascut in Ungaria, este fascinat inca de mic de cultura si gastronomia italiana si cum, dorindu-si sa duca mai departe radacinile familiei lui, si-a deschis acest business cu pizza.

Dupa ce a terminat de intins si sucit mai multe aluaturi, a aruncat o mana de faina pe blatul de lemn si le-a asezat in fata noastra, indemnandu-ne sa ne ornam singuri pizzetele alegand dintr-o selectie de caserole de metal pline cu tot soiul de ingrediente fresh. Ne-a povestit cum pizza adevarata se face in cuptor cu lemne, la o temperatura de peste 400 de grade si cum cel mai bun sos de rosii pentru blatul de pizza se face din soiul San Marzano,
o specie alungita de tomate ce creste originar in San Marzano Sul Sarno, langa Napoli, in solul vulcanic de la poalele Muntelui Vezuviu.

Apoi ne-a dat cateva detalii despre procesul de dospire si de cat de importanta este drojdia sau maiaua salbatica, dar si faina ca produs de baza. Pentru o pizza perfecta faina nu trebuie sa aiba un continut de proteine prea mare. Daca se foloseste o faina prea fina, aluatul nu va dospi, iar cu o faina mai dura aluatul va iesi gumos si greu de digerat. Creatul unei pizze bune este o maiestrie si o arta.

Pizza in Stil Italian

Deja toata discutia asta m-a dus cu gandul la Italia, o tara pe care o ador si care m-a fascinat in nenumaratele calatorii facute acolo si deja imi ploua in gura. Eu si sotul meu am decorat fiecare cate o jumate de pizza cu ingrediente la alegere – printre care bucati mari de Mozzarella di Bufala, frunze de busuioc proaspat si Salami Toscano, dupa care barbatul a luat pe rand pizzele pe o lopata lunga de lemn si le-a introdus in cuptor la copt. In cateva minute ne-am putut bucura de una dintre cele mai bune felii de pizza pe care le-am mancat vreodata, fierbinte, crocanta si cu o aroma desavarsita.

Acest workshop interactiv ne-a facut sa uitam pentru o secunda ca eram in Budapesta si sa ne proiectam intr-un mic orasel sarmant din Italia, lenevind sub soarele torid al Mediteranei sau plimbandu-ne pe scuter printre podgoriile din satele rurale.

La final ne-am cumparat fiecare cate o pizza mare, de asemenea ornata de noi, pe care am luat-o la pachet si am savurat-o cu pofta intinsi pe iarba in parculetul de langa podul Széchenyi (Podul cu Lanturi), ce se arcuieste peste Dunare.

Stilul italian este o stare de spirit ce poate fi intalnita in toate colturile lumii. De la mancare la arhitectura, sau de la arta si cultura la spiritul cald al oamenilor, o mica farama din Italia este prezenta oriunde.

De aceea te provoc si pe tine sa intri in campania „Alege-ti Destinatia cu Peroni”, prin care ai sansa sa castigi doua bilete de avion catre o destinatie la alegere, de pe 6 continente. Tot ce trebuie sa faci este sa completezi datele tale si automat vei intra in tragerea la sorti.

Si nu uitati

La Vita è Bella!

Leave A Comment