Acum cateva zile m-am intors din Istanbul, acest oras maiestuos si cosmopolit, plin de forfota si de viata, un oras antic plin de traditii si istorie, cu o arhitectura incredibil de frumoasa si diversa, cu arta si gastronomie pe masura. Istanbul este cel mai populat oras din Europa si singurul din lume care se desfasoara pe doua continente: Europa si Asia. L-am perceput ca pe un mare Puzzle, atat de diferit, colorat si plin de arome, incat m-a fascinat cu adevarat. Si m-am gandit ca as vrea sa impartasesc si cu voi mai pe larg experienta mea.
π« Cum am ajuns in Istanbul
Noi am zburat cu avionul, cu Turkish Airlines, un zbor care a durat undeva la o ora. Pentru cei care ma cunosc si stiu ca am anxietate de zbor, indiferent de distanta, vreau sa va spun ca m-am descurcat foarte bine (yey!), mai ales ca avionul era mare si asta a ajutat mult la anxietatea mea.
π¨ Unde ne-am cazat
Eu am ajuns aici la invitatia prietenilor de la Go Turkiye, iar acestia s-au ocupat de toate aspectele legate de acomodare, cazandu-ne la Radisson Blu Hotel din cartierul Pera (BeyoΔlu). Sincer, daca m-as intoarce tot aici as alege sa stau, intrucat este foarte aproape de una dintre zonele mele preferate din Istanbul, dar despre asta o sa va povestesc ceva mai tarziu.
π Ce am vizitat in Istanbul
Aici am sa impart itinerarul pe zile, cu puncte de interes cat mai conectate geografic intre ele, insa ce vei apuca sa faci depinde si de timpul pe care doresti sa il acorzi vizitarii fiecaruia.
πΆββοΈ Istanbul Ziua 1 & 2:
Palatul Topkapi – dateaza din secolul al XV-lea si a fost construit de catre Mehmed al II-lea, cuceritorul Constantinopolului, cel care a transformat orasul in capitala Imperiului Otoman. Aici a fost vreme de sute de ani sediul sultanilor si centrul puterilor politice si administrative ale Imperiului. Palatul face astazi parte din patrimoniul UNESCO, fiind construit intr-un stil arhitectonic specific turcesc, denumit “turkish-islamic”. Este construit pe o suprafata de 700.000 mp, fiind unul dintre cele mai mari palate-muzeu din lume. Iti trebuie cel putin o jumatate de zi sa te bucuri de toata istoria si domeniul vast al acestui palat, Topkapi fiind impartit in patru curti interioare, fiecare cu propriul sau stil arhitectural si cu functii specifice, o biserica somptuoasa si multe view-uri spectaculoase asupra orasului.
Palatul gazduieste o vasta serie de exponate si obiecte de arta valoroase, cum ar fi Sabia lui David, Sabia lui Osman (considerata simbolul puterii Imperiului Otoman), Comoara Imperiala, o colectia ampla de portelanuri chinezesti si una dintre cele mai mari colectii de bijuterii din lume, alaturi si de cel mai mare diamant din lume, numit “Diamantul lui KΓΆh-i Noor”.
Vei gasi aici chiar si un restaurant unde se mananca foarte bine – noi am luat pranzul aici la Konyali.
Hagia Sophia β A fost construita in secolul al VI-lea de catre imparatul bizantin Iustinian I si a servit ca biserica timp de aproape un mileniu, pana la cucerirea Constantinopolului de catre turci in secolul al XV-lea. Dupa cucerire cladirea a fost transformata in moschee, fiind folosita in aceasta calitate timp de peste 400 de ani, pana la transformarea sa intr-un muzeu in anul 1935. Azi, Hagia Sophia este considerata un simbol al istoriei si culturii Istanbulului si este vizitata anual de milioane de turisti. Pe parte de arhitectura Hagia Sophia este considerata una dintre cele mai importante realizari din lumea crestina si islamica.
Cladirea este celebra pentru cupola sa impresionanta, cu o inaltime de 56 de metri si o deschidere de 33 de metri, care a fost considerata o realizare tehnica uimitoare in acea perioada. Hagia Sophia gazduieste si ea multe exponate valoroase, precum mozaicuri, relicve si obiecte religioase, carti si manuscrise vechi, care ilustreaza diversitatea si bogatia istoriei culturale a Istanbulului.
Grand Bazaar (Marele Bazar Acoperit) β Cu siguranta este un obiectiv care nu trebuie ratat! Este un loc ideal pentru a petrece o zi de shopping si de explorare. Acesta fost fondat in secolul al XV-lea, in timpul perioadei otomane, devenind rapid unul dintre cele mai importante centre comerciale din lume, un simbol al orasului si al traditiei comerciale turcesti. Marele Bazar este unul dintre cele mai mari bazaruri acoperite din lume, cu peste 4000 de magazine, impresionand prin varietatea produselor sale. Aici gasesti aproape orice de la bijuterii si haine traditionale, la mirodenii, ceaiuri, dulciuri si multe obiecte artizanale de arta si decor.
Cladirile vechi si stradutele inguste creeaza o atmosfera unica si plina de farmec, care este specifica bazarurilor turcesti traditionale, cu decoruri interioare pline de mozaicuri, fresce si tesaturi.
Spice Bazaar (Bazarul de Mirodenii) β este alt loc magic pe care pasionatii de gastronomie ar trebui sa-l bifeze. Acesta a fost construit in secolul al XVII-lea, in timpul sultanului Mehmed al IV-lea, fiind un loc dedicat comertului cu mirodenii si plante medicinale aduse din toate partile lumii. Bazarul este renumit pentru varietatea sa de mirodenii si oferta de produse traditionale cum ar fi cafea, ceai, dulciuri, fructe uscate, miere si produse de parfumerie. Aici se gasesc cele mai proaspete si mai calitative mirodenii si condimente din Turcia, aduse de la producatori locali. Spice Bazaar este un loc perfect pentru a cumpara cadouri si suveniruri autentice, dar si pentru a descoperi gusturile si aromele unice ale bucatariei locale.
Cisterna Bazilica (Palatul Scufundat) – una dintre atractiile mele preferate β Dateaza din secolul al VI-lea, de pe timpul imparatului bizantin Iustinian I. Initial acest edificiu a fost utilizat pentru a stoca apa potabila pentru palatul de langa el si pentru alte cladiri din zona (de unde si numele de Cisterna). In timp, insa, constructia nu a mai fost folosita fiind lasata in paragina, urmand ca abia in secolul al XVI-lea sa fie restaurata si reinviata ca si atractie turistica.
Cisterna Bazilica are o capacitate de stocare de 80.000 de metri cubi de apa si niste dimensiuni impresionante, fiind sustinuta de 336 de coloane din piatra, dispuse pe 12 randuri. Coloanele au fost aduse din diverse zone ale Imperiului Roman si au fost refolosite in constructia cisternei. La interior se pot vedea si doua coloane in stil doric, cu capiteluri sculptate in capul lui Medusa, care sunt una dintre cele mai populare atractii turistice ale cisternei. Interiorul este iluminat de o serie de lumini subacvatice, care confera spatiului o atmosfera misterioasa si pitoresca. Turistii se pot plimba pe o platforma de lemn situata la nivelul apei, pentru a admira coloanele si a vedea apa care curge in jurul lor.
πΆββοΈ Istanbul Ziua 3:
Daca esti in Istanbul cu siguranta nu trebuie sa ratezi Galata Tower si cartierul din jurul lui. Acest turn a fost construit in secolul al XIV-lea de catre colonistii genovezi din Istanbul, care l-au folosit drept punct de observatie si turn de aparare. Edificiul este construit in stil arhitectural medieval si este situat pe o colina in partea europeana a Istanbulului. Turnul are o inaltime de aproape 70 de metri si o terasa panoramica in varf, de unde ai niste view-uri 360 de grade impresionante asupra orasului si Stramtorii Bosfor.
Zona din jurul Galata Tower este una dintre cele mai interesante si vibrante zone ale Istanbulului, in special zona de N-V, cunoscuta sub numele de Cartierul Evreiesc. Aceasta comunitate a prosperat aici de-a lungul secolelor, iar sinagogile, casele si magazinele lor au fost in mare parte pastrate pana in ziua de astazi, in jurul anilor 2000 incepand restaurari masive pentru prezervarea constructilor. In acest cartier exista multe magazine, restaurante si cafenele care isi pastreaza stilul si traditiile vechi, dar care ofera o experienta moderna. De asemenea aici sunt organizate multe evenimente culturale, precum Festivalul de Film International din Istanbul sau Festivalul de Jazz din Istanbul, ce atrag multi turisti si localnici deopotriva.
Mai departe – as face clar o plimbare pe podul Podul Galata (Galata KΓΆprΓΌsΓΌ) β ce leaga zona Galata de centrul vechi al Istanbulului. Acest pod pietonal si rutier traverseaza Canalul de Aur, conectand cartierul EminΓΆnΓΌ cu cartierul KarakΓΆy in partea europeana a Istanbulului. Podul Galata este una dintre cele mai cunoscute atractii turistice din oras si ofera o vedere panoramica superba asupra Istanbulului si a Stramtorii Bosfor.
Tot in apropiere de acesta se afla si Bulevardul Istiklal – una dintre cele mai cunoscute strazi comerciale din Istanbul, in centrul cartierului Beyoglu. Aceasta artera cu o lungime de aproximativ 1.5 km dateaza din secolul XIX, fiind construita pe locul unei vechi cai romane, o importanta ruta pentru comunitatea armeana si greaca din Istanbul. Astazi este un loc popular pentru tineri si turisti, fiind aglomerata in orice moment al zilei. In timpul serii, bulevardul capata o atmosfera vibranta, plina de lumini colorate, oameni care misuna in toate directiile, magazine de brand, magazine de muzica, librarii, galerii de arta si teatre. Cladirile sunt super frumoase, combinand eclectic stiluri arhitecturale variate, de la traditional la Neo-Clasic, Neo-Gotic si chiar Art Nouveau & Art Deco. Tot aici o sa puteti sa vedeti si sa va plimbati si cu tramvaie vechi, de epoca, care inca sunt functionale si pline de farmecul acelei perioade.
πΆββοΈ Istanbul Ziua 4:
M-as duce clar sa fac o vizita in cartierul ArnavutkΓΆy, care este unul dintre preferatele mele. Aceasta zona pitoreasca si cu o istorie bogata este situata pe malul european al Bosforului. In acest cartier poti gasi multe casute traditionale de lemn, colorate, inghesuite si pline de sarm, stradute pietruite si multe restaurantele amplasate pe malul apei. In trecut cartierul ArnavutkΓΆy a fost locuit de marinari, pescari si negustori, iar astazi pastreaza o atmosfera autentica si linistita, zona fiind mai mult intesata de localnici.
Un alt cartier interesant, situat aproape de ArnavutkΓΆy, este Bebek. Aici mi-a placut cel mai mult view-ul de pe promenada, de unde se poate vedea partea cea mai ingusta dintre cele doua parti continentale ale Istanbulului – cea europeana si cea asiatica. Bebek este un cartier de lux, cunoscut pentru casele sale de lemn frumoase, restaurantele si cafenelele elegante, precum si pentru atmosfera sa relaxanta si linistita. In aceasta zona se afla si una dintre cele mai faimoase zone de agrement din Istanbul, Parcul Bebek, cu vederi spectaculoase asupra Bosforului si a podului BoΔaziΓ§i, un loc popular de plimbare si relaxare. In plus, cartierul are o plaja privata pentru cei care doresc sa se bucure de soare si de apa, ceea ce face din Bebek o adevarata oaza de relaxare in mijlocul agitatiei orasului Istanbul.
Aici se gasesc si multe magazine de lux si showroom-uri de moda si bijuterii. Unul din acesta este @selma β de unde mi-am cumparat o salopeta superba, mi-a placut la nebunie calitatea si design-ul produselor lor.
O alta destinatie pentru cei pasionati de shopping este Zorlu Center – un complex comercial si de divertisment situat in cartierul Besiktas. Acesta este unul dintre cele mai mari centre comerciale din Istanbul, avand peste 200 de magazine, restaurante si cafenele. In plus, tot aici gasesti si o sala de concerte si teatru – Zorlu Performing Arts Center, care este una dintre cele mai importante spatii de evenimente culturale din oras.
Complexul este cunoscut pentru designul sau modern si atragator, precum si pentru amplasamentul sau strategic in apropierea altor atractii importante din Istanbul, cum ar fi Bosphorus si Palatul Dolmabahçe.
πΉUnde sa mananci / sa bei un cocktail in Istanbul:
Cat timp am stat in Istanbul am fost la multe restaurante super frumoase, unde am mancat extraordinar de bine. Arta culinara si gastronomia de aici sunt atat de diverse, colorate si pline de arome si gasesti orice – de la preparate traditionale pana la Gourmet si Fine Dining.
Va las mai jos cateva recomandari de localuri care merita bifate:
MΓΌkellef Restaurant:
Acesta e unul dintre cele mai cunoscute si apreciate restaurante din oras, situat in cartierul Besiktas. Locul asta m-a castigat total! As fi ramas aici toata noaptea, insa una peste alta am stat cateva ore bune si asta datorita companiei, mancarii si vinului foarte bune. Restaurantul serveste atat preparate traditionale turcesti, dar si preparate internationale, intr-un ambient elegant, cald si relaxant. MΓΌkellef are si o terasa care ofera o panorama impresionanta asupra orasului Istanbul, si spre Galata Port si Galata Tower.
Aici am degustat si ceva super interesant (va las si o poza) – un antreu cu ardei iuti uscati si un sos de iaurt ceva wow! Vreau sa va spun ca jumatatea din grupul nostru nu consuma preparate din carne, insa in Istanbul varietatea preparatelor vegetariene este foarte mare, asadar as vrea sa ma mut aici :))
MSA-nin Restorani
Locul asta ?….Este genial! View excelent spre oras si Bosfor, mancare si servire impecabile. Localul este cunoscut pentru oferta sa culinara variata si de calitate superioara, facand parte din Academia de Gastronomie MSA, una dintre cele mai prestigioase institutii de invatamant culinar din Istanbul.
Meniul este foarte divers si eclectic, cuprinzand de la preparate traditionale turcesti, la preparate internationale din bucataria italiana, franceza, japoneza si multe altele. In plus, preparatele sunt pregatite cu multa atentie si pasiune de catre studentii Academiei de Gastronomie MSA, sub indrumarea bucatarilor experimentati si recunoscuti.
Am mancat multe preparate vegetariene, este paradis aici, clar aveti ce si de unde alege!
Ambianta este eleganta si moderna, cu decoruri sofisticate si detalii care creeaza o atmosfera placuta si relaxanta. Restaurantul are si o terasa frumoasa, care ofera o priveliste panoramica asupra orasului Istanbul.
Deraliye
Daca sunteti prin centru vechi, pe langa Hagia Sophia si Palatul Topkapi, faceti o vizita neaparat la restaurantul Deraliye. Acesta este renumit pentru servirea preparatelor traditionale turcesti si pentru atmosfera sa autentica. Meniul lor este bogat si variat, cuprinzand preparate traditionale turcesti, precum kebab-uri, mezze-uri, supe, fructe de mare si multe altele. Atmosfera de la Deraliye este calda si primitoare, cu decoruri si detalii care creeaza o atmosfera placuta si relaxanta, fiind decorat cu elemente turcesti traditionale, precum tapiterii si lustre din sticla suflata. Restaurantul este chiar recomandat si de ghidul Michelin. Cred ca aici am mancat cele mai bune aperative din zona gastronomiei traditionale. Tot acestia au langa restaurant o alta locatie unde puteti manca sau bea o cafea pe Rooftop, in compania unei panorame superbe asupra orasului.
Glens
Daca ajungeti prin zona Nisantasi pentru shopping si aveti pofta de ceva preparate italienesti, puteti incerca Glens Italian Restaurant. Acest restaurant are o varietate mare de preparate traditionale italiene, precum pizza, paste si risotto, pregatite cu ingrediente proaspete si de calitate. Am mancat foarte bine si aici, iar atmosfera si localul au fost cu adevarat superbe!
Old Java
5. Pentru doza de cafeina recomand clar Old Java, situata in apropiere de Galata Tower, care este un restaurant si totodata cafenea. Acesta ofera o varietate de preparate turcesti si internationale, precum si bauturi calde si reci. Restaurantul este situat intr-o cladire istorica si pastreaza unele dintre elementele arhitecturale originale, creand astfel o atmosfera autentica si confortabila. Iar cafeaua de specialitate a fost super buna!
360 Istanbul
6. Also, daca vrei sa mananci ceva bun sau sa bei un pahar de vin cu o vedere panoramica pe masura, iti recomand 360 Istanbul β un restaurant si lounge situat pe acoperisul unui cladiri istorice, in inima bulevardului Istiklal din Istanbul. Restaurantul ofera o varietate de preparate traditionale turcesti, precum si preparate internationale si mediteraneene, insotite de o gama larga de bauturi, inclusiv vinuri fine si cocktail-uri. Restaurantul este format din doua zone, interior si exterior, ambele avand o vedere spectaculoasa spre Bosfor si oras.
La final ce pot sa va zic mai mult� Sper sa va ajute recomandarile mele si sa le gasiti utile in periplurile voastre prin Istanbul, ceea ce stiu eu cu siguranta este ca ca m-as intoarce oricand aici pentru ca mai sunt multe, multe lucruri frumoase de explorat!
See you soon!