Maroc – o Aventura in Nordul Africii

Destinatia – Maroc

Hi there, Wanderlusters all over! Desi nici nu a inceput bine, vara asta a fost pana acum foarte presarata cu calatorii, atat in interes profesional, cu proiecte frumoase, cat si excursii private, alaturi de soltul meu Matei. Am tot amanat sa va povestesc despre minunata excursie din Maroc, pe care am facut-o cu ocazia zilei mele de nastere la final de mai, ca sa imi adun laolalta toate amintirile frumoase si sa culeg toate gandurile trecute in Notes-ul din telefon πŸ™‚ Adevarul este ca in ultima perioada mi-am facut acest obicei de a nota in telefon fragmente din lucrurile pe care le fac in calatorii, ganduri si detalii despre locurile care m-au impresionat.
Asadar va las aici un amalgan de informatii, zic eu utile, in cazul in care va puneti in agenda sa vizitati si voi candva Marocul.

Stop 1 – Marrakech

Draga Jurnal – am ajuns in Marrakech, Maroc, dupa o zi lunga, dupa doua zboruri si o escala la Madrid.
Daca pe avion mi-am facut un prieten, un prichindel marocan super destept si simpatic, aici la aterizare ne-au asteptat prietenii nostri – Stefanie si Andrei, care erau deja de cateva zile bune in Maroc. Ei ne-au ajutat sa ajungem la cazare si ne-au mai impartasit cateva sfaturi din experientele lor locale.

Pot spune ca mereu am avut o afinitate aparte pentru tarile cu personalitate, acolo unde poti experimenta viata cu totul altfel. Si am inceput sa experimentam asta inca din drumul spre cazarea de la Riad (Riad = casa traditionala marocana, construita in jurul unei gradini interioare, de obicei prevazuta cu o fantana). Riadul era localizat in Medina (in Maroc asa se numeste orasul central vechi, de obicei ingradit cu ziduri de aparare). Accesul cu masina se face doar pe unele strazi, cu trafic haotic, in mare parte centrul fiind zona pietonala cu stradute inguste, sau cu acces doar pentru scutere, magari, etc. Peste tot tarabe mici si mari, produse artizanale (pielarie, lemn, metal, tesaturi, etc) culori, mirosuri de mancare si spice-uri, zarva si lume care roieste ca intr-un furnicar.

In prima seara am avut parte de una dintre cele mai dragute surprize din ultimii ani, cu ocazia zilei mele de nastere, si anume am gasit camera la cazare decorata cu baloane, biletele cu mesaje si tot soiul de cadouase de la prietenii nostri, lucru ce va spun sincer ca m-a emotionat teribil πŸ™‚

Ulterior ne-am grupat si am plecat la cina, unde am savurat pentru prima data un Tajine traditional delicios si parfumat (un fel de mancarica traditionala berbera, gatita de obicei in cuptor de lut/ceramica, de forma conica si avand la baza carne si sau/legume, asezonate cu mix spice-uri traditionale – just love it!), iar la intoarcere spre Riad am baut primul nostru ceai de menta marocana, ceea ce m-a facut sa imi dau seama ca o sa beau mult ceai de menta in aceasta vacanta, fiind ceva de baza in gastronomia lor.

Stop 2 – Casablanca

A doua zi ne-am delectat cu un mic dejun traditional marocan (ei servesc un dejun mai mult pe baza de dulce – diverse tipuri de clatite, gemuri, unt, fructe, dar si omleta, ceai de menta si bineinteles cafea. Si aici vreau sa va spun ca am avut cea mai mare surpriza. Cafeaua in Maroc este GENIALA!
Mi-a placut la nebunie. Ziua a doua a debutat si cu prima negociere – daca de la cazare ne spuneau ca un taxi comandat face cam 100 de dirhami (aproximativ 10 euro), de pe strada l-am negociat cu 50, iar pretul real cred ca era undeva la 20 de dirhami. Din start va spun ca marocanii pun minim dublu, de multe ori si triplu peste pretul real. Preturile in Maroc sunt foarte mici, iar pe cazare am dat intre 200 lei si 400 lei pe noapte, asta cu mic dejun inclus πŸ™‚ si numai pe la Riad-uri frumoase.

Urmatoarea destinatie a fost Casablanca, unde am ajuns cu trenul dupa un drum de 3 ore si jumatate. Noi ne-am luat bilete la clasa 1, intrucat diferenta era foarte mica – undeva la 6 euro/persoana, insa confortul ceva mai sporit.

Casablanca este un oras ceva mai nou (dar totusi vechi, cca. secolul XII, denumit in antichitate Anfa), cea mai mare metropola din Maroc, la malul oceanului Atlantic, insa un loc nu atat de turistic precum alte destinatii din tara. Noi ne-am luat aici o cazare de o seara pentru ca ne-am gandit sa nu calatorim pana in Fes din prima timp de 8-9 ore cu trenul fiind destul de obositi dupa avion. Β Am optat pentru un hotel de 4 stele (cam 3 stele la noi) unde am platit destul de putin desi era intr-o zona centrala. Cursa cu taxiul de la gara la hotel a fost 50 dirhami (cam 5 euro), insa cam 20 facea in mod normal.

Dupa ce am lasat bagaje la hotel am iesit sa exploram orasul. Primul lucru pe care l-am facut a fost sa mergem sa vizitam moscheea Hassan II, a doua ca dimensiune din Africa si a 5-a din lume, un colos impresionant ca design, ornamente arhitecturale si dimensiuni. Aici se auzeau tot felul de cantece si rugaciuni musulmane, din boxele instalate pe zidurile moscheei.

Am uitat sa mentionez ca noi am ajuns in Maroc in perioada Ramadan-ului (care tine timp de o luna) – practic o perioada in care musulmanii nu mananca si nu beau pana apune soarele, deci nu este o perioada atat de turistica, insa luna mai este numai buna de vizitat datorita temperaturilor placute, in rest fiind foarte cald. In acest context tin sa va spun ca desi noi am incercat sa fim destul de discreti cu mancatul in timpul zilei, in special in spatiile publice, lumea se uita urat la noi pe strada, li se parea anormal ca noi mancam sau bem.

De la moschee ne-am plimbat pe langa faleza din port, cu vedere la plaja si spre ocean, iar de acolo ne-am indreptat spre Rick’s Cafe, vestita cafenea de lux unde s-au filmat secvente din filmul Casablanca. Acolo am cinat, am ascult muzica jazz si am baut cocktail-uri cu alcool (in perioada Ramadanului nu gasesti alcool nicaieri si nu se vinde cu atat mai mult musulmanilor).

Cand am plecat de la cina am vrut sa ne mai plimbam putin prin oras, insa personalul din local ne-a avertizat ca nu este safe la aceasta ora, mai ales sa traversam Medina, asa ca sa ne bagam bine telefoanele, camera foto si banii si sa mergem direct spre hotel.

Stop 3 – Fes

Urmatoarea zi am plecat spre Fes – oras antic intemeiat in secolele VIII- IX si localizat in Nord-Est, in regiunea muntilor Atlas, la 380 km de Marrakech si 170 km de Casablanca. Calatoria cu trenul a durat aproape 4 ore si jumatate. Am optat din nou tot pentru clasa 1, care a fost chiar mult mai `deluxe` decat ne asteptam, cu vagoane open-space cu fotolii individuale, aer conditionat si masute de lectura.

Medina din Fes este ca un labirint de stradute inguste, intortocheate (si murdare), in jur de 9400 mai exact, multe gen Strada Sforii din Brasov, multe din ele neiluminate si fara acoperire GPS (noi aveam instalate aplicatii off-line cu hartile oraselor, intrucat accesul la Internet e foarte scump in Maroc – circa 12-13 euro/MB!).

β€žNorocul” nostru a fost ca Riad-ul la care am fost cazati era situat undeva mai spre marginea Medinei, deci nu a trebuit sa mergem cu bagajul prea mult dupa noi, asa cum ziceam orasul vechi fiind strict pietonal. Asadar v-as sfatui si pe voi sa va luati cazarea undeva mai spre extremitatile orasului vechi, deoarece riscati sa va fie foarte greu sa ajungeti la ea, mai ales tragand valizele grele dupa voi…

Fes, insa, este un oras pe cat de frumos pe atat de dubios. Aici am experimentat o alta fata a Maroc-ului – o asezare mult mai traditionala, cu case albe, multe Souk-uri (bazarele/pietele lor traditionale) si cu foarte multa agitatie pe strazile orasului.

Cei de la cazare au avut super grija sa ne explice pe unde sa o luam, ce sa vizitam, cum sa avem grija de noi (sa refuzam orice ajutor de la localnici, sa nu initiam discutii cu persoane dubioase – acestia incearca sa profite prin orice mijloc de turistii naivi) si sa ii sunam pentru orice problema am intampina.

Initial eu am crezut ca o sa fie un oras in care o sa ne descurcam foarte usor, ca in Marrakech…dar nici vorba! Fes-ul este un labirint si chiar si noi ne-am ratacit in el la un momentdat. Ni s-a intamplat chiar, ca in timp ce ne plimbam pe niste stradute laturalnice sa vedem cum un turist era impins intr-un colt si jefuit efectiv de un grup de marocani, care ii trageau geanta de pe umar si il bruscau. Am facut stanga imprejur si am incercat sa gasim pe cineva sa ii ajute, insa fara succes.

Putin infricosati am luat-o pe stradute spre zona principala a Medinei, unde spre norocul nostru ne-am intalnit si imprietenit cu alt cuplu de turisti din Portugalia (pe care ii mai intalnisem si ceva mai devreme in acea dimineata cand ne-au cerut un sfat in timp ce noi eram opriti sa studiam harta). Acestia erau in compania unui localnic, cu care se tocmisera sa le arate orasul, sa ii plimbe stanga-dreapta catre cateva obiective interesante, iar noi ne-am aciuat si am pornit in aventura alaturi de ei, hotarati fiind sa ajungem mai intai pe un deal la marginea orasului de unde sa ne bucuram de un panoramic view la timp de apus.

Daca ajungeti in Fes va recomand sa nu ratati Palatul Regal (Palais Royal Dar El Makhzen), cartierul evreiesc (Bab Mellah) si zona de pielarit (Chaouwara Tanneries – cea mai mare si frumoasa dintre cele 3 Tanneries ale orasului, loc unde se prelucreaza si vopsesc pielie, mestesug traditional in Maroc)

Aici in Fes este indicat in mod special sa nu va imbracati strident (rochii colorate, machiaje, accesorii fashion/stridente) ca sa nu atrageti atentia, sa negociati tot ce vi se ofera spre cumparare (este o adevarata traditie cu negocierea preturilor la ei, multi comercianti simtindu-se ofensati daca nu o faceti) si sa nu va prinda noaptea in Medina. Pe langa faptul ca este ca un labirint si va puteti pierde foarte usor este si periculos (am inteles ca aici in oras criminalitatea este foarte mare, Fes fiind singurul loc din Maroc in care politia poate sa traga focuri de arma fara somatie prealabila).

De asemenea, aveti grija cui cereti ajutorul, chiar si pentru indicatii marunte sau cu atat mai mult pentru a va duce sa va arate locurile, toata lumea de la mic la mare este pusa pe β€žciupeala” si mai toti au sigur pe β€žcineva din familie” care lucreaza la Tanneries. Deci Trust Nobody!

Stop 4 – Back to Marrakech

Ulterior ne-am intors din nou in Marrakech, dupa un drum direct si foarte lung de 9 ore cu trenul, dar care a trecut repede deoarece ne-am uitat pe laptop la doua filme πŸ™‚

Ce sa puneti pe lista daca ajungeti in Marrakech:Β 

Palate si Gradini: Gradinile botanice Majorelle (proprietate cumparata in anii `80 de fashion designer-ul Yves Saint-Laurent (cam 7 euro/persoana intrarea) – cu o suprafata de 9.000 de mp de gradini si alei cu plante exotice, cactusi si un mic estate realizat in stil cubist, pictat in culori foarte frumoase, Palatul Bahia (sec. XIX), cu gradini superbe si arhitectura si design specific Marocane, Le Jardin Secret sau Palatul Dar Si Said (also known as Museum of Moroccan Arts) – de asemenea o bijuterie arhitecturala, cu gradini frumoase.

Restaurante: Le Salama si NOMAD – ambele cu rooftop si view-uri frumoase si un decor interior interesant. Insa nu pot sa spun ca mancarea a fost Wow, insa merita vizitate chiar si pentru o cafea sau un pahar de vin. A mai fost frumos la BlackChich (cu influente Senegaleze), unde si mancarea a fost buna, de asemenea si rooftop view-ul.

Neaparat sa nu ratati – un one-day trip catre orasul Essaouria – cu istorie inca din antichitate. Pentru ca o sa va prinda bine putina liniste si lipsa de agresivitate a localnicilor. Acest orasel-port la tarmul oceanului Atlantic este foarte mediteraneean ca si vibe, cu case vopsite in alb si albastru si o atmosfera care te face sa uiti agitatia din Marrakech sau Fes.
Ce mi-ar fi placut tare sa fac si nu am mai avut timp a fost sa ma plimb cu camila la apus, era superba zona de plaja unde multi faceau si Kaiting.

Interesant este ca in Maroc exista doar 3 orase, inclusiv acesta, unde creste copacul de argan, cel din fructele caruia se obtine celebrul ulei de argan, folosit atat in bucatarie cat si in cosmetica. Si Maroc este singurul loc din lume din ce am inteles unde creste acest arbore. Mai putin placut este faptul ca oamenii ar face orice aici pentru bani, cum ar fi sa imobilizeze niste saracute capre pe platforme de crengi in copaci, pentru turistii care vor sa faca poze. Iar asta mi se pare o super cruzime.

Maroc – Overall

Maroc este o experienta unica, asa cum am mai zis, pe care merita sa o bifati πŸ™‚ Sigur ca va trebui sa faceti cateva compromisiuri, in special pe partea de igiena si salubritate (sunt o tara nu tocmai curata si foarte saraca – cu o discrepanta enorma intre cei bogati si cei saraci, iar middle class nu prea exista) sau ca uneori nu o sa va simtiti tocmai in siguranta pe strazi sau luand contact direct cu localnicii; asteptati-va sa va simtiti putin agresati atat comportamental sau verbal de unii oameni care se tin chiar si 10 minute dupa tine incercand sa obtina ceva bani in schimbul diverselor servicii sau pur si simplu pentru ca ati facut o fotografie la standul lor de produse din bazare.

Insa daca vrei sa luati contact cu o alta civilizatie, o alta cultura, o bucatarie plina de arome si ingrediente exotice, daca vreti sa vedeti peisaje si locuri frumoase – este o experienta care merita incercata macar o data.

1 Comment

  1. Sandra July 26, 2018 at 12:01 pm

    Buna! Mutumesc pentru aprecieri!
    Da, si noua ni s-a parut usor ciudat… desi am vazut multe…exista o anumita doza de agresivitate din partea lor, in special a celor care incearca sa obtina ceva de la tine, sa te `ciupeasca` de un banut, sa isi vanda ceva, sa iti arate/sa te duca undeva, daca dupa o negociere de pret totusi nu vrei sa cumperi si pleci se infurie si iti spun nici sa nu mai vii la taraba lor, etc..

Leave A Comment