Paros, minunata insula din Grecia πŸͺ΄πŸ‡¬πŸ‡·

Ca (aproape) in fiecare an am incercat sa pastram traditia de a vizita si cate o insula din Grecia in cadrul calatoriilor noastre, aceasta tara fiind una din favorite pentru ca sincer le are pe toate. Grecia are atat de multe locuri frumoase incat ti-ar trebui o viata sa vizitezi fiecare insula. Anul acesta am ales insula Paros, a treia ca marime din arhipelagul Cicladelor (compus din mai multe insule pitoresti precum Naxos, Tinos, Milos, Syros, Serifos, Sifnos, Amorgos, Santorini (Ios) sau Folegandros – cateva fiind deja pe lista noastra de trip-uri viitoare).

Cand am plecat spre Paros nu ma asteptam sa descopar o insula atat de cosmopolita, care totusi pastreaza traditia Greciei. Vibe-ul de pe insula este unul linistit si sarmant, perfect pentru relaxare in cuplu sau cu familia, in permanenta intr-un cadru All White (laitmotiv care se regaseste in arhitectura caselor traditionale din toata zona Cicladelor). Nu lipsesc orasele mici cu stradute pline de farmec, bisericute la tot pasul, plaje insorite cu apa albastra si cristalina, localuri pentru toate gusturile si nemaipomenita bucatarie traditionala. Ce sa vrei mai mult?

Asadar, in acest articol imi propun sa impartasesc cu voi despre tot ce am descoperit fain in vacanta pe aceasta insula superba. Sper ca la sfarsitul acestui articol sa va indragostiti si voi de Paros si sa o puneti pe lista pentru viitor.

Fiind o vacanta planificata din scurt am plecat la drum, ca niciodata, fara foarte mult research facut in avans, insa pana la urma s-a dovedit ca mi-a placut mai mult asa. Impro Style on the Go. Am ajuns oricum si in toate locurile dragute si Instagramabile pe care le vezi pe Pinterest (fara sa le cautam), dar am explorat si cele mai indepartate si putin accesibile puncte de pe insula (cum ar fi platoul din varful muntilor sau farul de pe coasta de nord). Am mancat la restaurante foarte bune si taverne traditionale pe care fie le-am gasit din intamplare, fie dupa recomandari primite de la voi. Am testat apa in locuri de pe toate partile insulei, atat plaje cu roci cat si cu nisip fin auriu. Am prins apusul in multe locuri frumoase si romantice. Am inchiriat si un ATV cu care ne-a fost foarte usor sa ne deplasam peste tot. Cu siguranta pot spune ca a fost una dintre cele mai reusite vacante ale noastre!

βœˆοΈβ›΄οΈCum am ajuns in Paros:

Desi pe insula exista aeroport nu am prea vazut curse directe, noi am ajuns cu zbor charter Bucuresti – Mykonos (cu Wizz Air). Zborul a durat undeva in jur de o ora si jumatate, cu o aterizare mai agitata pentru ca era o perioada cu vanturi foarte puternice. In Mykonos am ajuns pe la pranz, iar pana pe seara am mai stat prin orasel, am mancat la o terasa in portul vechi si am admirat peisajele. De acolo am luat Ferryboat-ul catre Paros. Sunt si ferry de mare viteza cu care faci cam 45 de minute si costa in jur de 40 de euro/pers. one way, sau varianta pe care am gasit-o noi de doua ore (cu oprire si in insula Naxos, care este aproape) si care ne-a costat in jur de 30 de euro/pers. one way. Spun `varianta pe care am gasit-o noi` pentru ca am luat vacanta din scurt, in doua zile, si doar asa am gasit legaturi. Va recomand sa va rezervati din timp un bilet pentru ca erau aproape toate Sold Out, cu greu am gasit niste variante la niste ore nu tocmai prietenoase πŸ™‚

πŸ‘πŸ«’Unde ne-am cazat in Paros:

Noi am avut doua cazari in acest sejur in Paros pentru ca nu am gasit nimic disponibil legat pe durata a 6 nopti, luand vacanta foarte din scurt pe Booking sau Airbnb erau doar cateva proprietati available, avand in vedere si ca era plin sezon turistic. Ambele cazari au fost in orasul Parikia, capitala insulei si portul principal unde ajunge si ferry-ul. Oraselul fiind oricum micut ambele cazari au fost in zona centrala, una chiar in inima orasului vechi, langa port. Ambele locatii oricum la doar cateva minute de mers pe jos de toate lucrurile de interes din zona. Ba chiar aveam si bakery, supermarket, benzinarie si brunch place genial la o aruncatura de bat. Cazarile au fost super nice, curate si dotate cu tot ce ai avea nevoie intr-un sejur, una din ele, situata la parter, avea si o curte privata direct cum ieseai din camera (cu copaci de iasomie si lamai verde) si alta (la etaj) avea un balconas romantic. Am dat in medie jur de 120-130. euro/noapte. Dar in principiu daca nu este high season si va cautati din timp cazarile se pot gasi si oferte mai bune.

O alta varianta de cazare ar fi fost al doilea oras de pe insula – Naoussa – putin mai mic, mai inghesuit si pitoresc – genul acela de orasel pescaresc cosmopolit care ziua e pustiu si seara se umple de sute de oameni veniti sa manance sau sa prinda apusul. Personal, insa, noua ni s-a parut ba prea solitar ziua (aproape nimeni pe strazi pe temperaturile alea de 35-36 grade) si prea aglomerat seara, cand efectiv abia ai fi gasit un loc sa te asezi sa mananci. Oricum Naoussa este la doar 15 de minute de mers cu masina de Parikia, deci poti ajunge rapid oricand pentru o scurta vizita. Ce mi s-a parut cool este ca exista un Watertaxi care te duce in diverse locuri de aici.

πŸ“πŸ—ΊοΈDe vizitat in Paros:

Ca sa avem timp sa vizitam si sa descoperim cat mai mult din ce are Paros de oferit (atat chestiile turistice, cat si atractiile mai putin cunoscute), am optat sa ne inchiriam un ATV timp de 5 zile. De fiecare data cand mergem pe o insula noi ne inchiriam scuter sau, ca in ultimii ani, ATV (e mai safe si te ajuta ca ai acea cutie mare in spate in care poti depozita o gramada de chestii cand pleci in expeditie). ATV-ul l-am inchiriat in urma unui mic research la cativa dealeri din oras, si am obtinut cel mai bun pret negociat pentru 5 zile de 40 de euro/zi. Am mai pus si benzina de 30 de euro in 5 zile si am condus in total vreo 380 de km, adica cam 76 km pe zi. Insula o faci dintr-o parte in alta in 35 – 40 de minute.

O sa incep intai cu cele mai frumoase orase de pe insula Paros, pe care nu trebuie sa le ratezi:

Parikia – este cel mai mare oras, situat in vestul insulei. Este capitala actuala si locul unde este portul de Ferryboat. E un orasel destul de mare, are multe restaurante, taverne si pub-uri, magazine nice si mai tot ce ai avea nevoie – supermarket, bancomate, farmacii, mijloace de transport in comun, benzinarii, inchirieri auto, etc) plus si ceva plaje marginale pe langa. 

Naoussa – este situat in partea de Nord a insulei Paros – este un orasel micut, pescaresc (pe vremuri se zice ca avea cea mai mare flota pescareasca din Ciclade). Este foarte pitoresc, cu porturi micute, strazi inguste, biserici mici si case albe. Orasul a fost construit inca din perioada Bizantina in jurul portului, ulterior in secolul XV cladindu-se ziduri de aparare si chiar un mic castel, transformandu-se in fort venetian, ale carui ruine se pot vedea si azi.

Lefkes – este un orasel mic, ascuns in zona muntoasa din centrul insulei, loc cu cele mai mari altitudini din Paros. Este fosta capitala a insulei. Se ajunge pe un drum frumos, cu serpentine. Mi-a placut tare mult acest orasel mic si traditional, cu case albe, strazi intortocheate, din nou bisericute superbe, si doar cateva restaurante si terase. Un vibe cu totul chill, te simti pierdut in timp asa…. Fiind doar un mic orasel il puteti face la picior rapid, descoperind la fiecare colt cate ceva fascinant. Din zona acestui oras porneste si un drum stravechi, The Buzantine Road, lung de circa 6 km, ce leaga de orasul Prodromos. Acesta a fost construit din marmura locala de Paros, acum mai bine de 1000 de ani. Se poate face hiking sau biking pe acest traseu minunat prin natura.

Marpissa β€“ este situat in partea de Est a insulei. Tot un orasel micut, plin de casute si stradute pitoresti si pline de poveste. Aici este celebra casa cu usa roz (Pink Door House), pe care o vedeti in poze peste tot πŸ™‚ Am mancat aici si la o taverna traditionala foarte sarmanta, intr-o mica intersectie intre case (Charoula’s Tavern). Aici in Marpissa poti gasi chiar si ceva mori de vant. Foarte aproape de acest oras mai merita vizitate in treacat si oraselele Marmara & Prodromos.

Kostos – un orasel tiny, cu o biserica superba. Aici am filmat unul din video Reels-urile pe care le-am postat pe Instagram (care a ajuns destul de viral :p ) si e locul unde am baut la o terasa in centrul orasului o limonada extraordinara la umbra unor pini inalti si umbrosi pe fundalul sonor si asurzitor de cicade πŸ™‚

Oraselele din centrul insulei au clar sarmul lor, iar drumul pana acolo este foarte frumos, mai ales pe ATV.

Daca vrei sa mergi la cel mai inalt punct de pe insula (in jur de 800 m altitudine) – acesta se cheama AgΓ­on PΓ‘nton – Chapel of all Saints (sau Chapelle daca puneti pe harta). Este un platou arid (numai pietre si tufe) unde sunt si niste turnuri inalte de telecomunicatii. Este un loc foarte vantos, cu turme de capre care colinda nestingherite si o mica bisericuta veche. De aici ai parte de niste view-uri extraordinare asupra la toata insula, si poti vedea in zare si alte insule precum Antiparos. Apropos, poti face o excursie de o zi pe ea, am auzit ca este foarte nice, noi nu am apucat sa mergem si acolo din pacate.

Daca esti in partea de Nord a insulei poti face o drumetie gen hiking super lejera si sa prinzi apusul pe stancile inalte si abrupte dinspre far (Korakas Lighthouse). Traseul este destul de usor si faci circa 45 de minute la pas. Cladirea alba cu far este un simbol al acestui colt de insula, fiind construita in 1887. Am prins un apus de vis aici.

β›±οΈπŸšPlaje – Fun in the Sun in Paros:

Dintre toate plajele (gasesti plaje super pe toate partile insulei, majoritatea cu nisip super fin, insa altele sunt si cu roci) noua ne-a placut cel mai mult Monasteri Beach – localizata in Nordul insulei, pe partea vestica a golfului, langa Parcul Natural Paros. Tare fain aici! Aici am venit de cel putin 3-4 ori la plaja pentru ca era un complex chill, aveau sezlonguri si chiar un beach bar si cinema in aer liber.

Tot in drum spre ea, se afla si plaja Kolymbithres care merita vizita vizitata doar si pentru faptul ca are niste formatiuni stancoase foarte ciudate, care dau pana in apa. Noi aici am stat in ultima zi, dar undeva mai retrasi intr-o parte unde nu eram decat noi si cateva persoane si aveai un view foarte fain spre orasul Naoussa de pe partea cealalta a golfului. Vezi in acest Instagram Reels despre ce vorbesc.

Santa Maria Beach – este in nordul insulei, dar in partea de vest a golfului. La fel – o plaja destul de renumita – ajungi usor din Naoussa. Fiind o zona mai vantoasa se practica sporturi de apa. Noi doar am vizitat in treacat, nu am stat la plaja acolo. In schimb, am mancat la o taverna super buna aici (la care ne-am si intors a doua zi), dar mai multe va spun la sectiunea cu recomandari de restaurante.

Am ajuns si la Golden Beach – in estul insulei – personal am gasit-o destul de aglomerata, insa noi am stat tot asa undeva mai intr-un capat si am inchiriat doua sezlonguri (5 euro pentru unul) pe care le-am mutat la umbra unui povarnis de deal. Tin minte ca fost super cald in ziua aia si m-am prajit pe ATV pana la plaja :)) Alte plaje din zona de est care merita macar vizitate ar fi la Piso Livadi si Logaras. In Sud-Est, bifati Piso Aliki, o plaja lunga si ingusta cu nisip auriu, fin.

πŸ₯˜πŸΉUnde sa mananci / sa bei un cocktail in Paros:

O sa va las aici doar locurile noastre absolut preferate, pe care nu le-as rata:

Pentru breakfast & brunch: In Parikia – Distrato cafe – de departe cea mai buna selectie de preparate, usor hipster place. Am mancat aici cele mai bune breakfast-uri de pe insula. Cred ca am mancat de 4 ori acolo πŸ™‚ Terasa in aer liber, cu mese puse intr-o mica intersectie de stradute din orasul vechi, sub coroana unui arbore urias si batran. Acomodeaza toate gusturile: de la boluri healthy, pana la sandwichuri delicioase, dishuri cu oua posate, omlete, burger (chiar si vegan), pancakes si crepes, sucuri naturale si smoothie-uri – deci cam tot ce vrei; iar surpriza a fost cafeaua care nu a fost deloc rea (de specialitate). Am baut un filtru chiar bun acolo. Preturi foarte OK de la 7 euro – la 12 euro cred un dish, asa ca idee. Pe un breakfast copios cu de toate nu depaseai 35 de euro de cuplu.

Pentru lunch/dinner: Cea mai buna taverna pentru noi a fost clar Katsounas Fish Tavern– este o afacere de familie, un restaurant intr-o gospodarie ce pare anexat unei biserici vechi re-amenajate. Este in nordul insulei, undeva in the middle of nowhere (se ajunge destul de greut) pe langa plaja Santa Maria. Am mancat genial de bine aici. Peste, shrimps saganaki, musaca, souvlaki, tzatziki, si un fel de bruscheta traditionala cu rosii, branza moale si capere, pe biscuite crocant. Aveti grija cand comandati, portile sunt foarte mari! Noi cel mai mult aici am platit 80 de euro, dar am comandat foarte mult in ideea sa incercam cat mai multe preparate.

Pentru sushi bun – am mancat ceva fresh si delicios la Barbarossa, in Noussa. Un local tare dragut amenajat, mai modern/cosmopolit, chiar in port.

Pentru un sunset de poveste: incearca Alexandros Cafe din Parikia – este amenajata intr-o moara veche de vant si desi cu o locatie super nice si privire spre mare, nu a fost deloc aglomerat. Cocktailurile nu sunt wow, dar poti bea un pahar de vin si este atat de romantic! Am si un Instagram Reel filmat aici.

Pentru cocktailuri super bune: tot in Parikia – Evinos cafe. Absolut delicoase aici cocktailurile, super nice atmosfera cu muzica jazz. Barul este construit cumva sus, terasat, chiar pe strada principala de jos din port, trebuie sa urci niste trepte pana sus, iar acolo au niste masute mici care mi se par ca sporesc intimitatea, cu view super fain.

Pentru cele mai delicioase dulciuri – incercati triunghiurile de foietaj cu crema de vanilie si fistic (un fel de Cannoli italienesc, dar mai bune) de la O Xilofournos – este un local chiar la marginea strazii, pe soseaua principala ce leaga Noussa de Marpissa. Acolo am oprit din intamplare cu ATV-ul pentru ca era un soare dogoritor si am zis sa ne odihnim putin la umbra si am degustat mai multe dulciuri traditionale chiar amazing.

Stiu ca mai sunt multe lucruri minunate de vazut aici, pe care din cauza timpului limitat pe insula nu am apucat sa le bifam, tocmai de aceea promitem sa ne intoarcem intr-o buna zi in Paros, aceasta insula mica si cocheta, care ne-a castigat inima. Insula nu este foarte populara sau traficata de turisti ca alte insule din Ciclade, am vazut multi turisti francezi si englezi, si foarte putini romani, aproape deloc.

La intoarcere spre Romania ne-am mai luat o cazare de o noapte in Mykonos, la un hotel cozy exact in centrul orasului vechi, fiindu-ne mai usor sa ajungem la aeroport dimineata devreme. In Mykonos am vizitat mica Venetie (zona cu terase si cafenele la malul apei, si cu morile de vant din port) si am prins un apus de soare superb sus pe munte la alte mori de vant (Boni’s Windmill), cu view asupra orasului si portului.

Concluzia – daca cauti un pic din farmecul lui Mykonos sau Santorini, dar mai putina lume si agitatie, mai multa linistite si relaxare, Paros iti ofera cu siguranta cate putin din toate: si traditional si cosmopolit, si high class dar si low-key, shopping, plaje cat cuprinde si relaxare, view-uri peste mare si insulele vecine si apusuri fara pereche! So long beautiful Greece, we’ll be back again!

Leave A Comment