Festivalul Sasesc – Saptamana Haferland 2017

Again on the Road – Haferland here We come!

Am sa va istorisesc despre un Press Trip de poveste, la care am avut placerea sa particip in perioada 27-28 iulie, catre minunatul taram Haferland unde am descoperit o Romanie magica, traditionala si plina de poveste, cu sate ascunse parca de ochii turistilor, cu locuri atat de frumoase ca aveam impresia ca visez!

De cand m-am intors ma intreb – ce am vizitat in Romania in toti acesti ani si de ce nu am stiut ca exista astfel de locuri minunate la doar 250 de km de Bucuresti?

Ne-am intalnit cu totii intr-o joi dimineata, care se anuta ploioasa pentru Bucuresti, dar cu mult soare pentru noi restul, la sediul Automobile Bavaria din Baneasa, unde ne-am grupat si ne-am ridicat masinile pentru calatorie: superbele BMW Seria 5 editie 2017.

Prima oprire a fost la Rompetrol in Ploiesti, unde am fost asteptati cu cafea si bunatati pe masura. Unde mai pui ca cei de acolo au fost foarte draguti si ne-au pregatit si un pachet pentru drum, cu tot soiul de bunatati pentru a avea parte de tot confortul necesar pana ajungem la destinatie.

Magia satelor sasesti

Ajunsi in satul Homorod, aflat langa Cetatea Rupea, am vizitat biserica fortificata, biserica ridicata in secolul al XIII-lea, frumos pictata si cu un tavan casetat. Am urcat si in vechiul turn, prima parte fiind usor accesibila, unde ne-au intampinat franghiile de tras clopote, dupa care am ajuns sus unde peisajul era de-a dreptul incantator! Cat vezi cu ochii doar gospodarii traditionale si multa, multa natura verde!

Ulterior am plecat spre satul Crit, unde aveam cazarea la Casa Kraus. Trebuie sa va spun ca odata ce calci pragul acestui loc o sa iti doresti sa nu mai pleci de aici 🙂 Pe langa faptul ca este pozitionata chiar langa biserica din Crit, sus pe deal, cele doua constructii sunt despartite doar de o usa veche si grea, iar peisajul te face sa crezi ca esti undeva in Toscana, cel putin asta am simtit eu dimineata cand deschideam fereastra.

Pot spune ca m-am simtit ca intr-o vacanta la bunici, doar ca intr-un decor mai feeric si de poveste 🙂 Casa a apartinut preotului din sat – Johann Kraus si a fost reconstruita de la zero, dupa o incercare anterioara de restaurare, la care fundatia a cedat.

Dupa ce ne-am cazat am plecat spre satul Cloasterf, unde am vizitat prima data biserica fortificata (una dintre cele mai frumoase din zona) dupa care ne-am indreptat spre Dominic Boutique unde am fost asteptati cu un picnic cu produse traditionale, direct in sura.

Cred ca stiti deja ca sunt un mare Foodie si mereu ador sa descopar, oriunde calatoresc, locuri unde se mananca bine. Insa ceea ce am gustat aici a fost ceva cu totul nou pentru mine. Pot afirma ca „bucataria saseasca” m-a cucerit inca de la primul picnic, localnicii folosind inca retete vechi stiute doar de ei, aceasta fiind o experienta culinara noua chiar si pentru cei mai umblati 🙂  Este si unul din motivele pentru care trebuie sa veniti la festivalul Saptamana Haferland, cand fiecare sat pregateste preparate reprezentantive #nomnom #todiefor.
Va si puteti caza la Dominic Boutique, camerele sunt shabby chic combinat cu elemente traditionale. Este o experienta pe care trebuie sa o incercati!

Ajunsi inapoi in Crit, am avut parte de o prezentare Neumarkt, unde ne-a fost explicat tot procesul de fabricare al berii si am avut parte, evident, si de o mica degustare 🙂

Seara am fost intampinati de Romana – „Fata care gateste cu flori”, intr-o atmosfera traditional saseasca, reinventata, unde am fost cucerita de ciorba de agrise. Ca sa va spun sincer aproape ca am uitat de restul preparatelor si am mancat doua portii 🙂 Ador sa incerc retete noi si chiar daca toata mancarea era doar dupa retete vechi sasesti eu am ramas cu gandul la aceasta ciorba.

Povesti si locuri uitate de timp

A doua zi prima intalnire a fost cu doamna Sofia Folberth, cea care pe timp de vara se intoarce din Germania in tara pentru a fi ghidul turistic al Bisericii Fortificate din Crit. Pe mine dansa m-a fascinat total, de la caldura si bonomia pe care le emana, pana la toate povestile despre obiceiurile de mult apuse ale sasilor. Am aflat multe lucruri interesante, cum ar fi ca fiecare biserica are o camera a slaninii, unde fiecare satean isi tinea slanina, iar in ziua stabilita venea si isi lua portia pentru o saptamana intreaga, sau ca lumea nu avea voie sa se certe, etc.

Nu mare mi-a fost surpriza ca la intoarcere, cand am inceput  sa citesc cartea „Povestea sasilor din Transilvania – spusa chiar de ei” de Ruxandra Hurezean, sa o redescopar si pe doamna Sofia si povestea ei de viata, care m-a impresionat atat de tare. Una din frumusetile acestui festival este ca poti descoperi povestile putinilor sasi ramasi, cei ce se intorc de pe alte meleaguri, prin intermediul lor putand descoperi o alta lume, uneori mai trista, alteori mai colorata, dar mereu plina de istorie si farmec.

Urmatoarul sat, despre care nu cred ca auzisem vreodata, a fost Archita. Archita este o asezare literalmente pierduta intr-un peisaj de poveste, cu biserica fortificata situata exact in centrul comunitatii, fiind poate cel mai fotogenic monument de acest fel din Transilvania. Comuna are case mari si bine prezervate, ulite largi pietruite, parand o oaza de prosperitate. Aici am fost asteptati cu celebra Papara cu Trufe (cea mai pozata, dar si cea mai delicioasa) servita cu paine si palinca de casa. Am vizitat si biserica fortifcata, impresionanta ca proportii si arhitectura.

De aici am plecat spre Mesendorf, unde am vizitat o alta biserica fortificata, declarata monument istoric (practic fiecare comuna avea o astfel de biserica fortificata, deoarece era singurul mod in care isi puteau apara familiile pentru a nu fi atacate de turci in timpul razboiului, cand acestia furau mai ales copii pentru a isi mari armata). Vizita s-a incheiat cu o plimbare cu caruta si cu o ciorba extraordinara cu taitei de casa, la Casa Kraus.

Inainte de plecarea spre Bucuresti am vizitat si biserica fortificata din Bunesti, de unde poti continua traseul spre Viscri.

De ce sa mergeti in Haferland

Festivalul Haferland  (in traducere `Tara Ovazului`) va avea loc in perioada 9 – 14 August in frumoasa si pitoreasca regiunea saseasca din Transilvania, incluzand localitatile: Roades, Homorod, Viscri, Bunesti, Saschiz, Mesendorf, Rupea, Crit si Cloasterf.

Intreaga saptamana va include concerte in bisericile fortificate, proiectii de film in aer liber, baluri sasesti, muzica si dansuri traditionale, activitati pentru copii, piese de teatru sau degustari de preparate si bauturi traditionale sasesti.

Festivalul isi propune sa atraga deopotriva sasii intorsi acasa, dar si turistii curiosi, ce vor sa descopere aceasta zona de poveste, Festivalul Haferland fiind cel mai mare eveniment dedicat promovarii culturii sasesti din Transilvania.

Multumesc pentru fotografii: Alexandra Soare si Alex Damian

“Wherever You Go,
Becomes a Part of Who You Are“.

Leave A Comment