Plante: 5 Sfaturi daca vrei sa devii un Plant Parent

Astazi m-am gandit sa va introduc putin in lumea mea, sa discutam despre cea mai draga pasiune a mea – Plantele. Primesc foarte des mesaje de la voi legate de subiectul acesta, cum aleg plantele, cum le ingrijesc, unde le pozitionez, cum le feresc de daunatori, etc. Din aceasta pasiune anul trecut am creat noua pagina pe Insta – Little Stories At Home ca sa am un mic coltisor verde online, un jurnal in care impartasesc chestii frumoase cu toti pasionatii de plante si home deco, un loc unde am tot dat sfaturi si tips’n’tricks despre o crestere armonioasa a plantelor si crearea unui camin cozy & cool.

Acest articol vine cumva in continuarea feedback-urilor primite de la voi si este o suma de sfaturi din experiente personale cu plantele sunt practic lucruri pe care le-am observat sau invatat singura in toti acesi ani.

Asa ca pentru inceput m-am gandit sa fac aici un ABC – un mic ghid cu sfaturi de baza despre plante, asta daca esti la inceput de drum intr-ale Plant Parenting-ului si iti doresti si tu o oaza verde acasa la tine.

Sfatul 1: Cum alegi plante

Factorul cel mai important pentru o planta este lumina. Asadar porneste rationamentul de la a te gandi unde vrei sa pozitionezi acea planta. Alege o planta care se potriveste luminozitatii din incaperea unde vrei sa o pozitionezi. Nu te alarma, insa! Dupa cum stiti exista si plante care pot creste si intr-o incapere cu lumina indirecta mai slaba. Bineinteles acestea se vor dezvolta intr-un ritm mai putin alert si frunzele nu o sa fie la fel de mari sau coloritul o sa fie diferit (la anumite specii). Cu putin research online vei gasi imediat toate detaliile despre nevoia de lumina a plantelor tale preferate. In cazul in care nu beneficiezi de atat de multa lumina te poti orienta oricand catre cei 2 nemuritori: Zamioculcas zamiifolia (ZZ Plant), mai orice specie de Sansevieria (Limba Soacrei). Cu ele mergi la sigur si arata foarte bine ca plante de decor interior!

Sfatul 2: Cum uzi plantele

In afara de lumina, apa este esentiala unei plante. Bineinteles ca fiecare planta are ritmul si nevoile ei de udare, asadar alege plantele din casa si in functie de acest criteriu – cat de multa atentie vrei sa ii oferi – adica cat de des are nevoie de fie udata.

Din nou aici trebuie facut un mic research despre planta pe care vrei sa ti-o cumperi, udarea fiind un factor decisiv in modul cum se va dezolta aceasta si cat va trai.
Asigura-te ca mixul de sol este cel potrivit pentru a retine cantitatea optima de umezeala si a avea drenajul potrivit nevoilor plantei tale.

Sfatul 3: Dupa ce cumperi plantele

Nu muta imediat planta intr-un ghivechi nou! Las-o cateva saptamani sa se acomodeze intai cu noul mediu si sa se obisnuiasca cu noua casa si noile conditii. Eu tin departe o perioada plantele noi de cele vechi (le fac un fel de carantina:)) pentru ca am multe si nu as vrea sa aiba ceva una si sa moara toate. Abia dupa aceea este indicat sa o transplantezi, ideal intr-un vas nu mai mare de 20-25% din volumul celui initial. Asta pentru a dezvolta un sistem de radacini sanatos si puternic.

Sfatul 4: Drenaj, drenaj, drenaj!

Nu pot sa subliniez indeajuns cat de important este ca planta ta sa aiba un drenaj optim. Plantele trebuie puse in ghivece care au perforatie pe fundul vasului, astfel excesul de apa se va scurge in tavita de depozitare. Nu plantati in ghivece fara scurgere! Apa se va acumula si va face ca radacinile sa puteezeasca stand mereu intr-un mediu umed, in plus acesta favorizeaza cresterea bacteriilor ce pot omori planta.
In functie de tipul plantei se poate alege un mix de pamant special care sa dreneze bine apa, acesta poate fi asezat in straturi, ce includ la baza perlit, granule de argila sau pietris. Ghivecele de ceramica sau teracota sunt si ele bune pentru ca absord umezeala solului daca la interior nu sunt glazurate (finisate).

Stiu multe cazuri de oameni care efectiv si-au udat prea mult plantele si le-au omorat. Si mai ales daca esti la inceput fara un research prealabil este mai greu sa iti dai seama de ritmul de udare al fiecarei plante.

Sfatul 5: Rutina pentru plante

Asa cum noi oamenii avem nevoie de o rutina, asa si plantele noastre au nevoie de una. Unele plante au nevoie de mai multa lumina, altele de mai multa umiditate. Observa cu atentie modul cum se dezvolta plantele tale si ajusteaza din mers factorii. Atentie ca odata cu trecerea anotimpurilor, si lumina si temperatura din casa ta se mai schimba, asadar asigura-te ca esti atent la nevoile lor. Mare atentie si la frunze sa fie cat mai des sterse de praf pentru a face fotosinteza.

Tot de partea de rutina tine si rotirea plantelor. Aceasta se poate face saptamanal sau lunar, in functie de planta si de gradul de lumina pe care il primeste in acel loc. Asa te asiguri ca planta o sa aiba lumina necesara pe toate partile si o sa creasca frumos. Eu de exemplu Pilea o rotesc o data pe saptamana. 

Despre plante numai de bine! Ele armonizeaza spatiul, confera o pata de culoare si de viata, aduc energie buna spatiului, iar unele plante chiar ajuta si la filtrarea si purificarea aerului.
Vreau sa subliniez ca, asa cum noi oamenii suntem diferiti, dar frumosi prin asta, asa este si cu plantele. Nu cautati sa aveti o planta perfecta, pentru ca plantele sunt frumoase oricum sunt ele. Uneori o sa mai piarda o frunza, alta se va ingalbeni, poate un vlastar pe care l-ai vazut crescand se va ofili. Insa vor veni altele. Sunt si cazuri in care faci absolut tot ce crezi ca e bine si tot se intampla sa pierzi o planta. Asta nu inseamna ca tu nu faci o treaba buna, doar ca mai sunt si astfel de situatii.
Asigura-te doar ca ii oferi ceea ce are nevoie si mai presus de toate…multa iubire!

Leave A Comment