Hello, Guys!
Zilele trecute cand am facut curatenia generala prin comode si sertare am gasit tot felul de obiecte si lucruri super cool, pe care le-am cumparat de la diverse targuri de antichitati de peste tot pe unde am calatorit. Si mi-am dat seama ca lucrurile reconditionate sau carora li se ofera o noua menire sunt la fel de bune si utile ca cele noi.
Si ca sa raman in acest context vreau sa vorbim si despre gadget-uri si noi meniri pe care le putem da acestora.
Noi suntem pasionati de tot ce tine de gadget-uri si nu de putine ori investim in zona asta pentru a fi cat mai in pas cu tehnologia sau cu nevoile pe parte de creare de continut. Insa nu mereu e musai sa cumperi lucrurile de noi ca sa te asiguri ca sunt calitative, exista si variante foarte OK in zona de obiecte reconditionate sau fabricate din materiale reciclate.
Unul din item-urile care clar merita o “a doua viata” este cu siguranta telefonul mobil, un item pe care il folosim extensiv zi de zi. Pentru ca sunt facute din sticla, plastic, tot felul de metale si materiale care sunt nocive mediului inconjurator, o solutie pentru reutilizarea lor este reconditionarea.
Recycling the e-waste > prevent the environmental pollution
Si cum bine stiti noi suntem foarte constienti si aware in life style-ul familiei noastre fata de tot ce tine de partea de reciclare, reconditionare, incercam sa duce o viata cat mai sustenabila si asumata pe partea asta, cu grija fata de mediul inconjurator. Incurajam mereu atitudinile de tip Green si eu chiar le promovez de cate ori am oportunitatea catre comunitatea mea din online.
De la o simpla punga pe care o luati cu voi la piata, a folosi paie din metal sau a sorta gunoiul selectiv, chiar a te deplasa cu trotineta electrica sau bicicleta in loc de a polua cu automobilul… sunt multe gesturi mici care facute in permanenta de cat mai multa lume se strang si conteaza. Iar reconditionarea si refolosirea sau reciclarea sunt unele din atitudinile pozitive.
Interesting Trivia
Asadar, citind mai multe despre aceasta reciclarea electronicelor si telefoane mobile, despre a da o noua menire obiectelor, am gasit cateva informatii interesante, pe care as vrea sa le impartasesc si cu voi, precum:
- Deseurile electronice sunt deseurile cu cea mai rapida crestere in UE.
- In 2017 pe glob au fost generate 44.7 milioane de tone metrice de deseuri electronice si doar 20% din acestea au fost reciclate in mod corespunzator. Aici intra si telefoane mobile.
- 14% din deseurile anuale colectate in UE sunt tocmai astfel de echipamente informatice si de telecomunicatii.
- Un studiu din anii trecuti trecea Romania la coada clasamentului – doar locul 26 in Uniunea Europeana cu 25% din materialele de acest gen reciclate, si asta fata de primele clasate – Croatia, Estonia sau chiar…Bulgaria…cu peste 68%!
- In luna martie 2020, Comisia Europeana a prezentat un nou plan de actiune pentru economia circulara (CEAP), ce include ca principale prioritati reducerea deseurilor electronice si electrice.
(studiu Eurostat 2020)
Refurblished can be the New “New”
Tot in acest context vreau sa va povestesc si despre ceva super nice – am avut ocazia sa testez in zona de telefoane mobile unul reconditionat, parte din programul “Premium pentru mine si natura“ a celor de la Orange, care mi-au lansat aceasta provocare.
Telefoanele au fost detinute anterior de alti utilizatori si sunt reconditionate in mod profesionist (curatarea, inlocuirea sau repararea componentelor principale, etc) si aduse practic cat mai aproape de starea lor originala. Insa la preturi foarte OK la abonament, prezentand astfel o alternativa foarte buna pentru telefoanele noi – am gasit chiar si diverse modele de iPhone (8, XS sau XR). Acestea sunt comercializate exclusiv online de catre Orange, venind la pachet cu casti si incarcator, plus o garantie de 12 luni. Ceea ce e wow!, sincer!
Eu inca de cand am facut unboxing-ul nu mi-am putut da seama ca este un mobil reconditionat, pare ca nou. Totul merge perfect si este intr-o stare de functionare si estetica impecabile!
Stiu… poate va ganditi la aspecte de genul: “Telefoanele astea reconditionate vin cu probleme tehnice.” Nu e asa – Ele trec printr-un proces amplu de reconditionare, curatare, si sunt avizate calitativ in mod profesionist inainte de a fi repuse pe piata.
Sau – “Telefoanele reconditionate sunt ieftine, deci trebuie sa fie ceva stricat.”. Nimic mai fals – acestea sunt cat mai aproape de starea lor de functionare originala.
In plus, orice astfel de mobil reconditionat poate fi returnat in 30 de zile daca nu esti multumit de el si beneficiaza de o garantie de 12 luni (cam cat la un telefon nou).
Pe langa asta, ele pot fi cumparate la liber , chiar si in rate, si merg in orice retea, nu sunt blocate in reteaua lor Orange….
Ca sa inchei – ganditi-va, deci pe viitor la aceste doua actiuni pe care le puteti face: sa reciclati telefoanele si alte aparate electronice vechi in mod corespunzator si incercati sa achizitionati un telefon reconditionat, in incercarea de a avea un mediu inconjurator mai putin poluat si a ne pune amprenta de reciclare si asupra altor zone.
Voi ce parere aveti? Ati incercat telefoane reconditionate? Ar fi o optiune pentru voi?