Venetia, orasul plutitor
Hello dragilor! Long time no see. Sorry ca nu ne-am mai auzit de ceva vreme – am tot tinut articolul acesta pregatit pentru voi de la aventura din Venetia, insa din cauza agendei de lucru incarcate si a faptului ca am tot fost in proces de mutare in noua casa (yeey!) chiar nu am reusit sa dau Share la acest material mai repede. Asa ca imi fac mea culpa! Intre timp ne-am intors si din Lisabona si punem la cale un alt material frumos si colorat, si cu o componenta Video de toata frumusetea; asa ca stay tuned!
M-am gandit sa scriu acest articol despre City Break in Venetia sub forma unui scurt Travel Guide mai neconventional – o lectura bazata pe experiente si recomandari personale.
“Orasul de pe mare”, Venetia – este considerat si orasul iubirii si al romantismului, o asezare lagunara care este alcatuita din peste o suta si ceva de insule micute.
Noi am planificat plecarea la Venetia astfel incat sa prindem deschiderea celebrului Carnaval (Carnevale di Venezia) ce are loc anual acolo. Biletele de avion au fost ieftine in acea perioada din primavara, noi am dat in jur de 200 lei de persoana, doar cu bagaj de mana.
Cum ajungi in oras:
Noi am zburat cu o firma Low Cost si am aterizat pe aeroportul Treviso, care este cam la 40 si ceva de km distanta. De la aeroport am luat un autocar care ne-a lasat in zona Piazzale Roma, la intrarea din nordul insulei. Am facut pana acolo cam 45 de minute, iar biletele (ne-am luat dus-intors) au fost 22 euro de persoana.
De acolo am mai luat un drum cu vaporasul de
transport public pana in Piata San Marco unde aveam cazarea (un bilet dus este
7.5 euro/persoana).
Din ce am inteles exista si alte variante de a ajunge in Venetia, insa pentru
noi aceasta a fost cea mai scurta si eficienta.
Unde sa te cazezi in Venetia:
Aici nu am sa va dau foarte multe detalii, pentru noi a fost un City Break book-uit pe ultima suta de metri si ceea ce ne-a interesat cel mai tare a fost sa avem o cazare in centru, pentru ca nu voiam sa pierdem vreamea cu mersul si transportul si am preferat sa ne rasfatam si bucuram de timp liber cat mai mult. Hotelul la care am stat noi, desi chiar in piata langa Basilica di San Marco, nu l-as recomanda personal.
Desi citisem pe multe site-uri ca mai toate hotelurile din centru (si nu numai) au o mare problema cu igrasia (ceea ce este oarecum normal daca ne gandim la cat de des se inunda Venetia), totusi nu ne asteptam sa fie “atat de rau”. Pretul pe noapte a fost destul de ridicat (cca. 150 euro/noapte), cu un mic dejun mult decat average si servicii Customer Care destul de proaste. La ei oricum este un flux mare de turisti in permanenta, asa ca partea asta pare sa nu ii prea intereseze.
Trecand, insa, peste toate acestea as recomanda o cazare in centru pentru ca insula este relativ mica, transportul nu este decat pe canale cu vaporasul (7.5 euro/cursa oricat de lunga sau scurta) iar pe jos se pierde destul de mult timp pretios, mai ales intr-o excursie de cateva zile, timp care ideal ar fi sa se foloseasca vizitand si relaxandu-va.
Must See in Venetia:
Clar pe lista sunt de trecut Piata si Bazilica San Marco – sunt un punct de referinta si un adevarat simbol pentru orasul Venetia.
Poduri – sunt peste 400 de poduri in oras, principale puncte de trecere intre micile inslule si cartiere (Venetia este impartita in sase zone, denumite “Sestiere”). Unul dintre cele mai frumoase ar fi Ponte di Rialto – zona din care noi am admirat parada barcilor alegorice de pe apa, in deschiderea Carnavalului. Zona e intesata cu terase si restaurante pe ambele parti ale raului.
Biblioteci
– Venetia nu este numai orasul canalelor si al palatelor, ci si o asezare cu
multe biblioteci. Pe langa cele mari si celebre, cum este Biblioteca
Nazionale Marciana (ce dateaza din 1537 si se numara printre cele mai vechi
biblioteci din Italia, gazduind peste un milion de texte clasice tiparite), o biblioteca mai altfel, mai atipica, mica si cozy, situata exact in
centrul orasului este Libreria Acqua
Alta.
La intrare vezi chiar si o tablita care spune “una dintre cele mai frumoase
biblioteci din lume” J. Este un spatiu boem, ticsit cu carti pana in tavan, o bibloteca mai
“quirky” tip book-store (caci are si carti la vanzare), iar pe centru troneaza o
gondola uriasa, plina si ea cu carti. Spatiul este pus sub stapanirea mai
multor pisici tare simpatice J
Daca urmariti sa scapati de zonele comerciale si populare din oras, intesate oricum cu prea multi turisti si cautati o escapada de jumatate de zi, chiar o zi – va recomand sa mergeti pe insula Burano. Insula este la numai 10-11 km departare de Venetia, iar accesul pana acolo se face cu un vaporas, cursa regulata. Recomandarea mea este sa luati din nordul Venetiei vaporasul, astfel o sa aveti un trip de numai circa 45 de minute, insula fiind undeva dupa Murano. Noi am luat cursa din Piata San Marco, a trebuit sa schimbam 3 vaporase si am facut undeva in jur de o ora si jumatate, ocolind mai mult.
Insula Burano este mica de tot, foarte boema, rupta cumva de lume, inghetata in timp. Are o singura asezare, un fel de sat pescaresc mai mare, extins pe toata insulita. E cel mai colorat sat pescaresc pe care l-am vazut vreodata. Fiecare casa are o alta culoare. Are cateva stradute principale, podulete, piatete, ceva magazine si doar cateva restaurante sau localuri unde poti manca. Acestea se inchid oricum in jur de ora 15:00, nefiind foarte multi turisti pe insula.
Nu ratati:
Sunt si multe locuri pe care vi le-as recomanda cu drag din punct de vedere cultural, lucru pe care noi nu ne-am axat in acest scurt City Break deoarece voiam sa ne relaxam mai mult, sa stam la un pahar la soare pe o terasa pentru ca vremea a fost superba 🙂
Sa incercati Bellini (dar nu cel comercial la sticla, ci preparat pe loc, fresh, intr-un local). Bellini este un drink specific Venetian, compus din Prosecco si Peach Purée sau Nectar si este absolut delicios!
Noi am baut unul bun la Ristorante Centrale Venezia – un loc tare misto si mai aparte decat your average italian restaurant, loc unde am cinat de doua ori. Am mancat acolo cele mai savuroase Pasta Bolognese (my guilty pleasure in aceasta vacanta – eu de fel nu prea poftesc la paste, mai ales din cele cu carne J). Totodata Beef Steak, gnocchi si pizza bune.
Daca sunteti Gelato lover nu ratati – Gelatoteca SUSO – este in centru, iar inghetata artizanala este geniala! Eu am optat pentru fistic si caramel sarat 🙂 Megaaaaaa yummy !
Iar daca vreti sa mancati Paste freshly made To Go, si mai “on the budget” va spun pe testate ca trebuie sa incercati la cei de la – “We Love Italy, Fresh Pasta To Go” sau “Pasta & Pasta”.
Bine de Stiut:
Trebuie sa stiti cateva chestii de baza – One Way Tichet cu vaporasul este 7.5 euro/pers; exista insa si abonamente de o zi, doua sau trei (costa 20 – 30 respectiv 40 euro), dar vi le recomand doar in ideea in care vreti sa vedeti mai multe insule sau sa traversati Venetia mai mult by water. Noi am stat cazati in centru si am vizitat in cele 3 zile doar insula Burano ca obectiv la departare, deci un one way ticket era suficient.
Daca alegeti sa mancati la un restaurant care are si terasa – ar trebui sa va asteptati si la o supra-taxa, pe langa cele consumate, de cel putin 2,5 – 3 euro de persoana pentru “coperto” J Nu conteaza ca bei doar o cafea sau ca ai o comanda mai mare, fiecare client sau masa va fi taxat extra.
Restaurantele de langa podul Rialto (fiind o zona ravnita cu view frumos langa rau) sunt foarte stricte in ceea ce priveste consumatia facuta. Nu poti ocupa un loc la o masa afara la terasa cu view spre canal de exemplu decat daca comanzi neaparat de mancare. Cum noi tot poposeam si mancam aproape peste tot, s-a nimerit ca la acest restaurant am vrut doar sa servim niste vin/cocktails (eram 4 persoane), doi dintre noi chiar sa serveasca si ceva dulce si efectiv nu am fost lasati. Ni s-a spus sa ne mutam in interior sau la alte mese fara view daca nu avem o comanda mai “consistenta”.
Overall din punctul meu de vedere serviciile si Customer Care-ul in Venetia sunt destul de proaste (Hotels, Restaurants, Public Transport, etc), doar intr-un singur loc am avut parte de o servire buna, in rest ei sunt oricum supra-saturati de turisti si sincer nu prea le pasa J. Iesi tu intra urmatorul.
Una peste alta excursia la Venetia, chiar daca scurta, a fost frumoasa, “cu de toate”. Vreme buna, relaxare, plimbare cu vaporasele, good food and drinks si ceva vizitat/culturalizare. Oricum nu este genul de oras unde sa stai mai mult de 3-4 zile, there’s so much you can do…
Va pup, guys, si revin cu memento-uri si din urmatoarea calatorie la Lisabona, oras in care ne-am si logodit si pe care l-am mai vizitat deja de 3 ori, fiind unul din preferatele noastre ever!